В новините
 
14.11.2006 03:53   Новината е видяна 3062 пъти
Депутат проверява мерките за намаляване на шума от летището
Министерство на транспорта прави всичко необходимо за намаляване на шума над Бургас при излитането и кацането на самолети - това уверение получи бургаският депутат Фатме Илияз от министър Петър Мутафчиев .
Народният представител от ДПС постави пред ведомството проблема с шума от аеропорта, от който през активния туристически сезон са потърпевши жителите на квартал Сарафово и на бургаските комплекси “Славейков” и “Изгрев”. “Безспорно е, че действащите летища спомагат за развитието на икономиката и най - вече на туризма по българското Черноморие, но трябва да бъдат зачетени и интересите на хората, живеещи в близост до аеропортовете. Много се разчита в това отношение на членството на България в ЕС от 1 януари 2007г., когато във въздушното пространство на страната няма да могат да летят самолети, които нямат европейски сертификати и това до голяма степен ще спомогне за намаляване на шумовото замърсяване” - смята Фатме Илияз.
Към основния договор на авиокомпаниите, опериращи на Летище Бургас, е включена клауза за спазване шумовата процедура на аеропорта, обясни министър Мутафчиев. При регистрация на самолетите в Регистъра на гражданските въздухоплавателни средства се издава и удостоверение в съответствие с нормите на авиационния шум. Специален инструктаж минават и ръководителите на полети при Районния център за управление на въздушното движение в Бургас.
За първи път това лято до генералните директори на авиокомпаниите, опериращи със самолет Ил 86 до Летище Бургас, са изпратени писма с настояване за заостряне вниманието на екипажите при спазването на процедурите за противошумни маневри.
От 1 януари 2006 г. в сила е новият Закон на защита от шум в околната среда. Според него големите областни центрове до средата на следващата година трябва да изготвят Стратегически карти за шум. На базата на детайлни снимки за състоянието на шумовата среда е предвидено и разработването на планове за действие, които да набележат конкретни мерки за занижаване на шума в населените места. Стратегическата карта за шум трябва да отразява броя на хората, обитаващи район, изложен на шум, както и да посочва числеността на жилищата, детските и лечебни заведения, училищата и научноизследователските организации, които са изложени на завишен шум. Картите са възложени за разработване от кметовете на общини - за агломерациите и от министъра на транспорта - за основните летища и пътища.
Фатме Илияз ще продължи да следи темата с шума около летище Бургас заради многото оплаквания от граждани това лято.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |