В новините
 
24.11.2006 07:56   Новината е видяна 3790 пъти
Ден на отворени врати за Международния ден за борба със СПИН
Ден на отворените врати ще се проведе в Бургас по повод Международния ден за борба със СПИН. На 1 декември в Бургаския свободен университет ще бъде представена програмата на здравното министерство „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
Тази година се навършват 25 години от началото на епидемията от СПИН - една от водещите причини за смърт в световен мащаб.
Досега над 70 милиона души по света са се инфектирали с ХИВ, повече от 25 милиона от тях вече са починали. Само през 2005 г. са регистрирани 5 милиона нови случаи.
ХИВ/СПИН става все по-сериозен проблем и в региона на Източна Европа и Централна Азия, където около 1,6 милиона души живеят с ХИВ. Тези тревожни данни показват, че СПИН не е само заболяване и здравен проблем, а оказва влияние върху икономическия и социалния живот на засегнатите нации и застрашава цялостното човешко развитие.
В Бургас вече трета година се реализира Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” изпълнявана от Министерство на здравеопазването и подкрепена от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, малария и туберкулоза.
Нейната основна цел е да се задържи ниското ниво на разпространение на ХИВ в страната, да се намалят рисковите поведения сред уязвимите групи, да се осигури достъп на целевите групи и хората, живеещи с ХИВ/СПИН, до адекватни грижи и качествено лечение.
В България официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани 656 ХИВ-серопозитивни лица.
Анализът на данните показва, че около 67 % от заразените са мъже и 33 % - жени.
Особено тревожен факт е, че най-поразени продължават да бъдат младите хора във възрастовата група между 20 и 29 г. – около 43 % от всички новорегистрирани.
Данните показват, че около 63 % от всички открити ХИВ-серопозитивни лица са регистрирани в София, Бургас, Варна и Пловдив.
От началото на 2006 г. са регистрирани 58 нови ХИВ – серопозитивни лица. Данните показват, че броят на заразените мъже е пет пъти по-голям от броя на заразените жени.
С безвъзмездната помощ от Глобалния фонд България успя значително да увеличи достъпа и обхвата на услугите за превенция на ХИВ сред групите с най-висок риск, както и грижите и подкрепата за хората, засегнати от СПИН.
България първа в региона създаде мрежа от кабинети за доброволно консултиране и изследване за ХИВ, където услугите се предоставят безплатно и са анонимни.








Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |