В новините
 
07.12.2006 12:11   Новината е видяна 3348 пъти
Трябва ни национална програма за обучение на кадри по европроектите, смята Фатме Илияз
Общините да проявят по-голяма активност и да се запознаят с възможностите за привличане на пари от еврофондовете – призовава народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по Евроинтеграция Фатме Илияз в писмо до кметовете на 13-те бургаски общини.
Писмото разяснява начините за кандидастване по новите оперативни програми на ЕС с парите, от които бургаските общини могат да изграждат и поддържат пътища и пречиствателни съоражения.
“Не веднъж проекти са спирани или забавяни поради неадекватно отношение на общините”, припомня Илияз. Местните администрации често не спазват сроковете за кандидатстване, не подготвят изрядно необходимата документация или са мудни при изпълнение на законовите процедури за старт на проектите. Причината е, че не разполагат с достатъчно подготвени кадри, отчита народният представител.
“Затова създаването на административен капацитет от висококвалифицирани експерти с опит като инженери, икономисти, финансисти, които да получават подобаващо заплащане, е сред приоритетите на българските общини след 1 януари 2007 г. В противен случай усвояването на евросредства ще остане за тях само химера”, предупреждава Илияз.
Служителите в общините са обект на масирана обучителна кампания в последните месеци, но тя се извършва некоординирано,  смята още депутатът. Често общинските експерти участват в еднотипни семинари и слушат позната информация.
“Кметове от моя избирателен район се оплакват, че изобщо не могат да разчитат на своите служители, които постоянно са на обучения”, казва Илияз. Тя отправя призив към министерствата, които са управляващи органи на оперативните европрограми и към всички, които осъществяват обученията по тях, да координират действията си. В случай, че това не даде резултат Илияз смята, че министерство на финансите като отговорно за целия процес по усвояване на средствата трябва да изготви обща Национална програма за обучение на кадри по европрограмите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |