В новините
 
15.12.2006 20:31   Новината е видяна 4399 пъти
Природозащитна организация дава съвети как да изкараме празниците екологично

Коледните и новогодишните празници отново приближават, а с тях идват купоните с роднини и приятели, веселото настроение и, разбира се, многото подаръци. Има ли начин да отпразнуваме Коледа така, че да не се обажда екологичната ни съвест? Ето съветите на международната природозащитна организация WWF Дунавско-Карпатска програма България за „по-зелено” отпразнуване:

 

1. Купете си елхичка в саксия. Вярно е, че е по-скъпо, но след празниците може да я засадите на двора или да я дарите на общинските разсадници. Проверявайте дали все пак елхичките са отгледани в България. Често те се внасят от чужбина и съответно са от видове иглолистни дървета, каквито не се срещат в страната. Впоследствие те не могат да оцелеят в български условия.

 

2. Изпращайте коледни картички от рециклирана хартия или пък такива, които подкрепят благородна кауза. Най-лесно е да изпращате картички от интернет, което пести не само хартия, но и енергия за доставката.

 

3. Изчисленията показват, че продуктите за коледната вечеря в Западна Европа са пропътували общо 40 хиляди километра, докато пристигнат на трапезата. Продаваните в България стоки може би са изминали по-малко, но въпреки това купувайте продукти, които са произведени в страната, не са опаковани излишно много и са характерни за българския зимен сезон.

 

4. Ако искате да покарате ски или сноуборд по празниците, изчакайте да падне истински сняг. За да се покрият пистите с изкуствен сняг, се изразходва много енергия. Използва се вода, която е събрана в резервоари, т.е. от нея са били лишени всички растения по-надолу по склона, а понякога и населените места в подножието на планината. Изкуственият сняг често съдържа и химикали, които през пролетта се оттичат надолу.

 

5. Когато купувате за подарък електроуреди, вижте дали са от най-икономичната А-класа. При стереоуредбите и телевизорите, проверете дали могат да се изключват напълно, а не просто да са в „режим на изчакване”. В това състояние те изразходват до 40% от обичайното си електропотребление. Във Великобритания само телевизорите в stand-by режим изразходват електроенергия на стойност 75 млн. евро годишно. Избягвайте подаръци с батерии. Те са трудни за рециклиране, а предоставят енергия, която е далеч по-малка от употребената за производството им.

 

6. И накрая – не забравяйте да рециклирате опаковките. Запазената подаръчна хартия може да се използва отново, както преди години правеха бабите ни. В повечето български градове вече са разположени контейнери, в които може да се изхвърли почистено стъкло, метал, хартия и пластмаса.

 

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. Основните тематични направления в работата на WWF Дунавско-Карпатска програма България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |