В новините
 
17.12.2006 16:33   Новината е видяна 3709 пъти
Конкуренцията сваля цените на телефонните разговори

След 8-месечни спорове и съдебни дела БТК, алтернативните фиксирани оператори и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) се споразумяха да свалят с до 30% цените на разговорите от фиксиран телефон.

КРС ще разреши на БТК да намали от 1 февруари леко някои от цените си. Телекомът настоява за това още от март, но досега комисията отхвърляше предложените по-ниски тарифи. В замяна БТК се отказва от делото, което води във ВАС срещу налаганите й от КРС цени на едро за свързване с останалите фиксирани оператори и приема да ги намали с 15% до 30%.
"В резултат на това фирмите от нашия бранш вече готвят нови тарифи, които са по-ниски от досегашните приблизително със същия процент, и ще ги въведат до 3-4 седмици", каза вчера пред "Сега" председателят на Сдружението за електронни комуникации Теодор Захов.
В организацията членуват почти всички алтернативни телекоми. Двата най-големи например - "СпектърНет" и "Орбител", и досега предлагат с до 40% по-ниски тарифи от тези на БТК. Минута градски разговор за абонат на "СпектърНет" струва 3.96 ст. с ДДС, а за "Орбител" - 4.2 ст. При БТК само започването на разговора струва 13.2 ст. и отделно се плащат по 1.8 ст. на всяка минута през деня и 0 ст. през нощта.
При междуградски и международни разговори също има доста големи разлики. Алтернативните оператори таксуват в момента междуградския разговор по 9.2-9.6 ст. на минута, а БТК - 12 ст. на минута плюс таксата от 13.2 ст. При разговорите с чужбина алтернативните оператори взимат най-много 13 ст. на минута, докато повечето тарифи на БТК са от порядъка на 25-36 ст.

Според Захов причината за внезапната развръзка на споровете е, че БТК и останалите телекоми са осъзнали, че ако продължават взаимно да се блокират, всичките им абонати ще преминат на мобилни телефони. Според последните данни на НСИ през 2005 г. 255 852, или 10.3% от фиксираните телефонни поста са били закрити. При домашните телефони отказалите се са 6.4%, но при бизнеса спадът е доста по-значителен - 29.1%.
От "Мобилтел" и "Глобул" коментираха вчера, че задаващото се поевтиняване при фиксираните разговори едва ли ще ги накара да преразгледат сериозно тарифите си. "Нека първо да видим в действие новите им цени", казаха от пресцентъра на "Мобилтел". Според PR-отдела на "Глобул" те не се притесняват от отлив на клиенти, защото за разлика от фиксираните оператори предлагат достатъчно разнообразни тарифи за всеки джоб.
Сега остава да се разреши друг голям спор - цената, която "Мобилтел" и "Глобул" налагат за обаждания от фиксиран на мобилен номер. Тя е 38 ст. без ДДС за 1 минута, но заедно с печалбата на БТК и данъка става 60 ст., което е изключително неизгодно за абонатите. За да се разреши този спор, трябва да се приеме новият Закон за електронните съобщения, който отлежава от месеци в парламента и все още е на второ четене в комисия.


Промени
С изключение на намаляването на таксата за нов телефон от 84 лв. на 24 лв. и 20% сваляне на цената на избрани международни разговори, поправките на тарифата на БТК от 1 февруари догодина са по-скоро символични, а за някои услуги има дори увеличение. Твърдата месечна такса за домашен телефон при стандартен план например от 12.60 лв. става 13.80 лв., а за бизнес пост - от 19.80 лв. на 21.60 лв. Досега в твърдата цена за този план влизаха 40 минути градски разговори, а от 1 февруари ще влизат 50 минути, които могат да се ползват и за междуградски разговори.
С новата тарифа БТК опростява начина, по който таксува междуградските разговори, като някои цени се вдигат. Досега например за разговори със селища до 100 км 1 минута струваше по 4.8 ст., а над 100 км - по 12 ст. плюс таксата от 13.2 ст. От 1 февруари се възприема една обща цена за цялата страна - 8.4 ст. плюс таксата за всеки разговор.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |