В новините
 
20.12.2006 16:45   Новината е видяна 4369 пъти
Уникална за Европа риба ще отглеждат в бургаското рибно пристанище

В рибното Пристанище стартира изграждането на технологична линия за отглеждане на рибата барамунди. Тя се доближава по вкусови качества най-много до деликатесния азиатски лаврак. До края на годината помещението ще бъде оборудвано, а през февруари доокомплектовано. След пусковите проби ще бъдат внесени малки екземпляри барамунди за отглеждане. Официално модерната технология ще бъде открита в края на март.

Това е пилотен проект на фирма „Атлантик”. Подобна технология за отглеждане на деликатесна риба в Европа има само в Холандия. Този вид технологична линия се използва успешно и в Австралия. Именно оттам ще бъдат доставени и първите малки риби за стартирането на програмата в Бургас.

Показателите на водата в тези басейни ще се контролира с електронна система и звукова сигнализация при недостиг на достатъчно кислород, например или друг важен елемент за растежа на рибата.

Идеята е рибата барамунди да се изнася, а до една година фирмата има амбицията да я пусне и на вътрешния пазар.  

Барамунди е нова за европейския пазар. Цената й на килограм е 8-10 евро. Прогнозата обаче е, че тя ще поскъпва с популяризирането на вкусовите й качества. Интересното е, че седем дни преди да бъде предложена на пазара рибата се оставя без храна, за да се прочисти и така вкусът й става още по-добър.

Това е бяла деликатесна риба, която е подходяща за всякакъв вид консумация.

Освен това специалната технология с басейните позволява контролиране на теглото на рибата барамунди, според изискванията на купувача. Обикновено тя е готова за консумация след достигане на 700 грама до 1 килограм. Отглеждането на малките екземпляри до тези размери отнема около 8 месеца време. Първата произведена партида в Бургас ще е около 20 тона.

Инвестицията  в това модерно производство  е около половин милион евро. Идеята за бъдеще е тази риба, отгледана при специални условия, да получи специален етикет за органичен чист продукт. Подобна система се ползва в Европа за зеленчуците и плодовете. Стоките с такъв етикет за качество и екологично производство обикновено са двойно по-скъпи от останалите.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |