В новините
 
28.12.2006 19:40   Новината е видяна 3334 пъти
10 лв. за куб.м. вода може да плащат бургазлии през 2007

ВиК Бургас започва подмяна на водопроводите си през март 2007 година с финансовата помощ на ИСПА.

Сега дружеството е изправено пред дилемата да смени пиково цялата си мрежа и цената на водата да скочи на 10 лв./куб.м, или да поеме риска за множеството аварии и да подмени тръбите за 20 години, но да не натоварва потребителите.

В момента цената на водата в Бургас е малко под средната за страната. “С влизането ни в Евросъюза обаче тя ще се коригира. Пречистена вода в страните от ЕС  струва 4-5 евро / куб.м. и най-вероятно нашите цени ще се стремят да догонят средновропейските – шоково или плавно ще решава регулаторът”, коментира директорът на ВиК инж.Ганчо Тенев. Според него Бургас не се е развивал с нормални темпове, а пиково. За 10 години са построени всичките му комплекси, за този кратък период е изградена и водопроводната му мрежа.

В областта трябва да бъдат реконструирани 4000 км. водоносни и 1 000 км. канализационни тръби.

Реконструкцията на ВиК мрежата в града ще струва 21 млн.евро, 49% от които програмата отпуска безвъзмездно, а 51% ще са заем от ЕБВР.

ВиК-Бургас е първото водоснабдително дружество в страната, което е бенефициент на проекта, който предвижда подмяна на основните водопроводи в града и изграждане на канализация за кв. Победа.

Проектът включва и модернизиране на пречиствателната станция за отпадъчни води, съгласно влизащото в сила през 2010 г изискване за третично пречистване на водата.

Изпълнението на проекта трябва да приключи до 2011 г.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |