В новините
 
03.01.2007 11:12   Новината е видяна 4062 пъти
Нови критерии за категоризация облекчават хотелиерите

Промени в Наредбата за категоризация на туристическите обекти, които да облекчат хотелиерите, подготвят от Държавната агенция по туризъм (ДАТ). В момента те се съгласуват с различните министерства, като прогнозите са до края на януари да бъдат одобрени от Министерския съвет.
Занапред няма да има изискване за дължина на козирката на даден хотел, нито за броя на стаите за камериерки на етаж. Няма да се указва и какво точно да бъде обзавеждането на техните стаи. При хотелите, строени преди 13 ноември 2004 г., отпада задължението банята и тоалетната да са в отделни помещения, а ваната и душ-кабината да са на едно място. Градските хотели занапред ще трябва да са с 3 входа - главен, стопански и за персонал. Досега те следваше да имат поне 6. За всички хотели се премахва изискването за отделен вход за спортно-занимателния и конферентния блок. Вече не е необходимо и задължително помещение за зала за закуски. Преодолява се и предишната "техническа" грешка в наредбата, според която хотелите трябва да имат детски басейн. В бъдеще това ще се иска само в морските хотели с 3, 4 или 5 звезди. По настояване на бранша се намалява и броят на задължителните заведения в градските хотели - от 3 на 2.
"Минималните задължителни изисквания за даване на звезди вече са в нов вид и са съобразени с типа на обекта - морски, градски, планински и т.н", казва Мария Иванова от ДАТ. По думите й промените са гъвкави и отчитат специфичните услуги на туристическите обекти. За първи път например се вкарват изисквания за бизнес хотели. 4 и 5-звездните обекти ще трябва да имат основна зала и специално оборудван конферентен блок, секретарски офис, устройство за затъмняване, озвучителна система, да предлагат преводачески услуги, достъп до Интернет, лаптопи под наем и др. За балнео, спа и уелнес хотелите вече се въвежда строго определен набор от критерии. За самите спа центрове обаче все още няма единни стандарти. Предстоят разговори между представители на ДАТ и здравното министерство, за да се уточни оборудването на обектите, броят и образованието на медицинския персонал.
С наредбата се въвеждат и нови места за настаняване - самостоятелни апартаменти, хостели и апартаментни комплекси. За категоризацията на първите два типа обекти занапред ще са отговорни кметовете, които ще имат и по-големи контролни правомощия. Апартаментните комплекси също ще получават звездите си от градоначалниците, ако са до две звезди. По-висококатегорийните ще се одобряват от агенцията по туризма.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |