В новините
 
08.01.2007 18:23   Новината е видяна 3889 пъти
Туристическият бизнес е изправен пред нови предизвикателства

Големите туроператорски фирми срещат все по-големи трудности на пазара на "ол-инклузив" пътуванията.
Евтините авиолинии, но преди всичко предлагащите туристически пътувания по интернет онлайн-фирми, се превърнаха в мощни конкуренти за големите фирми като ТУИ, „Некерман" и Сие. Туристическият бранш търси нови концепции, отбелязва в коментар „Дойче веле".
Дали именно процъфтяването на евтините авиолинии изисква изобретателност и нови оферти на туристическия пазар? Навремето отпускарите пристигаха на местата за почивка изключително с класическите чартърни авиокомпании и с предварително платен пакет туристически услуги в джоба.
Или пък може би интернет създава проблеми на туроператорите и изисква от тях нови идеи? Несъмнено действат и двата фактора. Междувременно вече по-малко от половината продажби са на пакети.
Вече 45 на сто съставляват така наречените "пътувания с отделни предплатени елементи по желание на туриста". Т.е. купува се евтин самолетен билет, а авиокомпанията предлага в комплект и възможността за изгодно наемане на автомобил. А хотелът също може спокойно да бъде избран от множеството предложения в интернет.
Туроператорските фирми се промениха основно през последните 10 години. Компании като ТУИ и „Некерман" преди бяха фирми от средното съсловие, които продаваха места в хотели и самолетни билети, а цялата палитра се продаваше именно като пакет с помощта на пъстри каталози. В продължение на десетилетия бизнеса с "най-хубавото време през годината" беше извънредно печеливш. Толкова печеливш, че междувременно средносъсловните фирми прераснаха в концерни. ТУИ е понастоящем лидерът на пазара и се котира на борсата, „Томас Кук" принадлежи наполовина на „Луфтханза" и на концерна „Карщад-Квеле".
Туроператорите-гиганти междувременно изкупиха цели авиолинии и хотелски вериги. При това редица туристически концерни заборчляха до уши. Освен това концепцията за пакетния туризъм рухна заедно с небостъргачите-близнаци в Ню Йорк 2001 г. За мнозина почиващи пътуванията по въздуха вече не бяха удоволствие, а неприятна необходимост, за да достигнат далечни страни. Страхът пред бъдещето, а не на последно място и голямата безработица в Германия също се отразиха върху бизнеса.
Междувременно почиващите могат да купуват пакетни туристически услуги и в редица мрежи евтини супермаркети. На смехотворни цени при това. За сметка на туроператорските фирми, които не са толкова изгодни. И те са принудени, както и големите концерни, да измислят нещо ново, за да привличат клиенти./news.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |