В новините
 
12.01.2007 17:05   Новината е видяна 1848 пъти
Добавка за трудов стаж към заплатата ще се полага при запазване на професията
 Въвеждане от 1 юли 2007 г. на нов вид допълнително възнаграждение за продължителна работа предвижда приетата от правителството Наредба за структурата и организацията на работната заплата. С него се премахва автоматичното пренасяне на допълнителното заплащане за трудов стаж. Работната заплата ще се увеличава с определен процент за натрупан професионален опит и трудов стаж в случаите, когато работникът или служителят упражнява една и съща професия или професия със сходен характер. С колективен трудов договор на браншово равнище ще се определят условията, при които ще се зачита сходният характер на работата.
Минималният размер на допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се определя от Министерския съвет след като бъде договорен на браншово равнище. Конкретният му размер ще се определя с колективен трудов договор. С разпоредбите на документа се гарантира запазване на получаваните в момента размери на допълнително възнаграждение за продължителна работа от работника или служителя, докато се намира в трудово правоотношение с настоящия си работодател.
Промяната в начина на формиране на тази добавка към работната заплата е договорена в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г., подписан в края на септември от министър-председателя Сергей Станишев и ръководителите на работодателските и синдикални организации.
С наредбата се въвеждат по-високи минимални размери на допълнителните трудови възнаграждения: за нощен труд – не по-малко от 0,25 лв. за всеки отработен нощен час, и не по-малко от 0,10 лв. на час за времето на разположение. Досега тези суми бяха съответно 0,07 лв. и 0,09 лв. За притежавана образователна степен “доктор” към заплатата вече ще се добавят 15 лв. (в момента 9 лв.), а за присъдена научна степен “доктор на науките” – 50 лв. (в момента 15 лв.).
Документът регламентира задължението на работодателите да подготвят и утвърдят правила за организацията на работната заплата в предприятията, които да бъдат вътрешен акт на предприятието. С предложения проект се повишава ролята на социалния диалог при договаряне на отделни елементи на работната заплата на всички нива. Разширява се възможността с формите на колективното и индивидуалното трудово договаряне да се определят и други допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати от труда; промени в условията на труд с временен характер; участие в печалба и др.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |