В новините
 
13.01.2007 00:21   Новината е видяна 4018 пъти
Предпоставки за корупция в Община Поморие, установи ревизия на Сметната палата

В община Поморие са създадени предпоставки за корупция. Допуснати са нарушения и пропуски при провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки и НВМОП. Не са спазени основните принципи на публичност и прозрачност, свободна и честна конкуренция.

Това са констатациите от одитен доклад на Сметната палата. Проверката обхваща периода 2005 и първите три месеца на 2006 година.

Община Поморие е нарушила всички процедури по Закона за обществените поръчки като не е определила длъжностни лица, които да водят регистрите, няма регламент за провеждането на процедурите за обществените поръчки, липсват разпоредби за изготвянето на документацията, не са определени служители, които да контролират различните етапи на провеждане на обществените поръчки, сочи одитният доклад.

За една година в общинския регистър няма записани постъпили оферти за участие в обществени поръчки.

Близо 105 хиляди лева са разходени от бюджета на Дирекция “Образование, култура и вероизповедание” /ОКВ/ без проведени законови процедури. Парите са били изхарчени за превоза на ученици и за проектиране на целодневна детска градина “Веселушко”.

Неприлагането на закона е предпоставка за увеличение на бюджетните разходи на общината, констатира Сметната палата.

Според доклада е допуснато неспазване на принципите на икономичност, прозрачност, осигуряване на условия за конкуренция и осъществяване на ефективен контрол върху разходването на управляваните средства, тъй като общината не е изготвила подробни правила за планиране на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Проверката на Сметната палата е установила още, че в община Поморие има договори, които не са подписани от главния счетоводител. Нарушен е закона и при шест процедури за доставка на горива и хранителни продукти за детските заведения, за общинските служби “Социално подпомагане” и “Образование, култура и вероизповедание”. Не е спазена процедурата за събиране, третиране и постоянно съхраняване на негодните за употреба пестициди в контейнери и саниране на освободените площи. Общината не е обявила обществената поръчка нито е поканила фирми за участие в процедурата. Не е назначена комисия за разглеждане на постъпилите оферти, не са проведени преговори с кандидата, подал офертата.

Директорът на дирекция “ОКВ” Живко Иванов е прекратил без правно основание процедурата “открит конкурс” за доставка на горива поради липса на подадени оферти. При проверката обаче било установено, че има постъпила оферта за конкурса. Според доклада  Иванов е създал незаконни предимства на бургаска фирма при обществена поръчка за доставка на горива за нуждите на детските заведения. 

При други конкурси пък Общината, сключила договорите с фирмите- изпълнители три месеца след законовия срок.

За повечето от проведените процедури не е уведомена Агенцията за обществени поръчки.

В доклада е посочено още, че две от фирмите, спечелили обществени поръчки не са внесли гаранции за участие. Сключените договори са били в размер на близо 200 хиляди лева. По време на одита обаче една от тях- поморийската фирма ЕТ“ Ст.Стоянов” е внесла парична гаранция по договора.

Сметната палата препоръчва на Община Поморие да определи общински служители, които да планират, организират и контролират обществените поръчки, както и процесът на внасяне на гаранции за участие в тях и да преустанови сключването на безсрочни договори за обществени поръчки.

До края на миналата година кметът Златанов е бил задължен писмено да уведоми Сметната палата за предприетите мерки и за изпълнение на препоръките.

Остава в тайна информацията дали община Поморие е изпълнила всички препоръки на Сметната палата, тъй като Петър Златанов не бе открит както на работното си място така и на мобилния си телефон. От общинската администрация казаха, че само той може да вземе отношение по този въпрос.

От Сметната палата заявиха, че Общината не е изпълнила в пълна степен дадените препоръки и при предходни одити, правени от тях и от Агенцията за държавен вътрешен финансов надзор в областта на обществените поръчки.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |