В новините
 
15.01.2007 18:01   Новината е видяна 3681 пъти
Екоорганизации връчват подписки в защита на българската природа

Подписки в защита на българската природа ще внесат на 17 януари в Народното събрание, Министерски съвет, Главна прокуратура и представителството на Европейската комисия, представители на граждански и природозащитни организации. Те събраха над 50 000 подписа на български граждани и други граждани от Европейския съюз.

Подписките имат за цел  да изразят обществения интерес на българските граждани за опазване на стратегическото за бъдещото развитие на България природно наследство, с който българските и европейските институции са длъжни да се съобразят. Изразеният обществен интерес задължава компетентните органи и институции да спазят изискванията на българската конституция, законовите си задължения и всички поети от Република България международни ангажименти за прилагане на европейското законодателство в областта на опазване на природната среда и гарантиране на устойчивото развитие на страната ни.

Подписката “За спасяване на българското Черноморие” изисква от българските и от европейските институции незабавно да направят всичко възможно за спасяване от застрояване на ценните природни територии по Черноморието: Природен Парк Странджа, Приморско, Маслен нос и Ропотамо, Поморийско езеро, нос Емине от курорта Елените през плаж Иракли до Обзор, Шкорпиловци и Камчия, Батова река, нос Калиакра от Балчик до Тюленово, езерото Шабла и Шабленска тузла, Дуранкулак и плаж Ана Мария, защитените територии – Несебърските дюни, Устието на Велека, Колокита. Известен факт е, че България е застрашена не само от невъзвратима загуба на своята красота, но и от сериозни санкции от страна на Европейския съюз.

Подписалите се над 50 000 български и европейски граждани настояват отговорните институции да защитят обществения интерес на българските граждани и на българската държава като заедно запазим лицето на България чрез опазването на нашето природно наследство и изпълнението на международните ни ангажименти.
Подписката “За да остане природа в България” призовава представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната държавна власт да предприемат незабавни законови действия и решения, за да защитят българската природа и да гарантират спазването на нашата Конституция. Подписката изразява волята на българските граждани за икономически растеж и устойчиво развитие на България, които щадят и съхраняват природното ни богатство и са в интерес на основната част от българското население.

Поводът за внасяне на подписките е заявеното политическо намерение за съкращаване на територии от европейската природозащитна мрежа Натура 2000, обслужващо нечисти икономически интереси, които не представляват обществения интерес на българските граждани и не са съобразени с европейските ангажименти на страната и с научните стандарти. Става дума за изключване на територии, които още от 1996 година са определени, като места с европейска значимост и за които България е поела задължение пред Съвета на Европа и Европейският съюз да опази тяхната природа от увреждане.

Подписката продължава на територията на цялата страна и на останалите страни членки на Европейския съюз и след внасянето й в отговорните институции.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |