В новините
 
18.01.2007 01:32   Новината е видяна 5423 пъти
Един случай на “остра вяла парализа” в Бургаско

14 годишно момче от Карнобат е настанено в бургаската болница с диагноза остра вяла парализа на лицев нерв, съобщиха за Бургас инфо от РИОКОЗ Бургас. Заболяването е станало след простуда, уточниха епидемиолозите.

Причинява се от полиомиелитните вируси  I, II и  III тип от рода Ентеровирус. Предава се по фекално-орален и въздушно-капков механизъм. Заболяването засяга предимно ранната детска възраст.

За своевременно откриване на съмнителни или вероятни случаи на полиомиелит у нас се провежда интензивен епиднадзор на острите вяли парализи / ОВП /. Епиднадзорът включва откриване, незабавно съобщаване  и епидемиологично проучване на всички случаи на ОВП при деца до 15 год., събиране на данни от съобщаващите институции, анализиране на данните и използването им за конкретни действия; съобщаване на резултатите от анализа и осигуряване на обратна информация за всички нива на системата за епиднадзор и заинтересованите участници. От м. юни 2002 г. се извършва ежеседмичен контрол и съобщаване на случаи на ОВП в лечебните заведения на страната.

През изминалата 2006 г. в Бургаска област са регистрирани  няколко случая на ОВП. Два от тях бяха на двете близначета от Несебър. Тогава бе установено, че причинител на невроинфекцията е ваксинален полиомиелитен вирус. Това е изключително рядко заболяване и се среща  едно на 1 500 000. Клиничното проявление на заболяването е доближаващо се до това при заболявания причинени от дивия щам на полиомиелитния вирус.
Основното средство за профилактика на Полиомиелита е активната имунизация на населението с тривалентна, орална  жива  полиомиелитна ваксина.

Съгласно Имунизационния календар на Република България  днес за активна имунизация се използва  живата полиомиелитна ваксинана Сейбин,  съдържаща I, II и  III тип полиомиелитен вирус. Ваксината се прилага по две капки през устата  на 6 приема на 2, 3 и 4-я месец след раждането.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |