В новините
 
26.01.2007 20:36   Новината е видяна 4755 пъти
Дават на Либия 120 милиона евро, когато освободи сестрите ни и палестинския лекар

120-те млн. евро, събрани в Международния фонд за болните от СПИН либийски деца, ще бъдат предоставени, когато бъдат освободени българските медицински сестри и палестинския лекар. Това заяви британският евродепутат Джефри Ван Орден. "Доколкото разбирам, когато съдебният процес приключи и намери своя задоволителен изход, с други думи, когато сестрите и палестинския лекар бъдат освободени, тогава парите ще бъдат разпределени", категоричен беше Ван Орден. Според него това е въпрос, който не подлежи на отлагане.

Европейската комисия потвърди, че 120 млн. евро са събрани до този момент в помощ на семействата на заразените деца от Бенгази. Така от Брюксел опровергаха твърденията на либийския лидер Муамар Кадафи, че международният фонд е празен. Орден обясни, че фондът получава дарения от широк кръг източници – правителства, неправителствени организации от различни държави и други. Според него последните изявления на либийския полковник Муамар Кадафи целят да упражнят натиск върху Европейския съюз. Той обаче подчерта, че това “не е задоволително за ЕС”.

Междувременно унгарската радикална Зелена партия застана на страната на Либия по казуса с петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на над 400 либийски деца със СПИН, съобщава либийският ежедневник “Либия днес”. Партията е уверила властите в Триполи в пълната си подкрепа и е изразила съпричастност с трагедията на заразените със СПИН деца. В телеграма, получена в либийското посолство в Будапеща, се подчертава необходимостта от уважение на либийските закони и се изказват съболезнования за семействата на болните деца. “Искаме да изкажем пълната си подкрепа за Либия и да изразим мъката си за трагедията на болните деца и техните семейства и да заклеймим ужасното престъпление, извършено срещу тях”, се посочва още в документа.

Зам.-председателят на германския Бундестаг Герда Хаселфелд пък приключи посещението си в Либия, предаде агенция Панапрес. По време на кратката работна визита Хаселфелд разговаря с високопоставени либийски служители, с които обсъди разширяването на сътрудничеството между Берлин и Триполи. На един от разговорите си, зам.-председателят на Бундестага е заявила, че има доверие в справедливостта на либийския съд и прозрачността на правосъдието в Джамахирията. Изказването е по повод казуса с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт, по обвинения, че умишлено са предизвикали епидемия от СПИН в детската болница в град Бенгази. След потвърждаването на смъртните присъди за медиците на 19 декември 2006 г. Европейският съюз и САЩ започнаха мащабна кампания срещу Либия, с цел освобождаване на медиците. /vsekiden.com/

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |