В новините
 
03.02.2007 14:43   Новината е видяна 4235 пъти
Парафират проекта Бургас - Александруполис на 7 февруари
Окончателният текст на проекта за тристранното споразумение за сътрудничество за изграждане и експлоатация на петролопровода Бургас – Александруполис ще бъде парафиран на 7 февруари, сряда, в Бургас. Община Бургас е домакин на срещата, на която трима заместник-министри ще обсъдят и парафират проектоспоразумението. В разговорите от българска страна ще участва заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, от гръцка – Никос Стефану – главен секретар на Министерството на развитието на Гърция, а от руска – Андрей Дементиев – заместник-министър в Министерството на промишлеността и енергетиката, потвърдиха за Агенция “Фокус” от българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Целта на споразумението е определяне на формите за сътрудничество между Русия, Гърция и България за построяването на петролопровод с първоначален дебит 35 милиона тона петрол годишно с възможност за увеличаване до 50 милиона тона петрол на година.
Петролопроводът включва два терминала за наливане на петрол – в Бургас и Александруполис и магистрален петролопровод с помпени станции, резервоари и инфраструктура, която свързва терминалите. Проектът предвижда петролопроводът да е с дължина 280 км, от които 155 са на българска територия. Собственик на петролопровода е Международната проекта компания (МПК), учредена от участниците в проекта. Дяловото разпределение е 51 % от акционерния капитал за руския ООО “Трубопроводный Консорциум” “Бургас – Александруполис”, в който участват ОАО “АК Транснефть”, ОАО “ВС Роснефть” и ОАО “Газпром нефть”. 24,5 % от акционерното участие са за българския участник в проекта – “Проекта компания Бургас – Александруполис БГ” АД и 24,5 % - за гръцкия участник – консорциум “Hellenic Petroleum” и “Thraki” – 23,5 % и гръцката държава – 1 %.
В коментар на Зиновий Хейфец, експерт в нефтногазовия сектор НКГ “2К Аудит – Деловые консултации”, публикуван в руското електронно издание www.regions.ru, се говори за предстоящото подписване на споразумението през февруари и значението на проекта.
Агенция “Фокус” публикува някои от изводите на експерта Зиновий Хейвец.
Проектът за строителството на тръбопровода Бургас – Александруполис е разработен преди десет години, първоначално – с идеята да доставя газ за Европа. Тогава проектът не беше осъществен. Към идеята за изграждането му трите страни се върнаха през 2005 г., когато вече се обсъждаше възможността да се транспортира нефт. Тристранното споразумение между Русия, Гърция и България беше подписано през април 2005 г., а през септември бяха договорени основните условия на заинтересованите страни по проекта. Очакваше се междуправителственото споразумение да бъде подписано още през 2006 г., но тъй като срокът за това не беше спазен, то вероятно ще бъде подписано през февруари 2007 г.
Необходимостта от нов път за доставка на каспийския нефт в Европа става все по-голяма. Проливите Босфор и Дарданели, през които каспийският нефт достига до страните от Евросъюза, не са достатъчни за транспорта на големите количества нефт. Днес турските проливи могат да пропуснат товар от около 150 милиона тона нефт на година, като, според турските власти, се работи на пълна мощност. Междувременно добивът на каспийския нефт постоянно расте.
Търсенето на алтернативен път за транспортирането на нефт е свързано и със заплахата за екологична катастрофа, в случай на авария (за последните 50 години в зоната на проливите има около 500 произшествия, като те бележат тенденция към увеличаване).
Независимо от старанията на турските власти, растат и проблемите при преминаването на Проливите, породени от метеорологичните условия, особено през зимата. Неравномерните доставки на нефт водят до срив в графиците на доставяне на нефт до съответните пристанища. Всичко това говори в полза на изграждането на нефтопровода.
Очевидна е и икономическата изгода на проекта. Стойността на доставките на един тон нефт през турските Проливи възлиза на около 30 долара, плюс транспортните разходи, които могат да възникнат при задържането на танкера при преминаването на Проливите. Излиза, че за година транспортирането на 35 милиона тона нефт през Босфора и Дарданелите струва повече от 1 милиард долара.
Средната стойност на транспортирането на нефт по тръбопровода възлиза на 1 долар за транспорта на 1 тон на сто километра. Дължината на тръбопровода Бургас – Александруполис не надминава 300 км, така че доставката по него ще струва около 3 долара за тон. Към тях се прибавя доставката на нефта до пристанище Бургас с танкери - в зависимост от обема на транспортния съд, това ще възлиза на цена между 7 и 10 долара за тон – и така около 13 долара ще струва транспортирането на тон нефт.
Минималната пропускателна способност на търбопровода Бургас – Александруполис е 35 милиона тона нефт на година; стойността на транспортирането на това количество е около 450 милиона долара, което е с около 550 милиона долара по-малко, отколкото транзита през Проливите. При стойност на проекта за строеж около 900 милиона долара, нефтопроводът ще изплати разходите за изграждането си още на втората година от пускането му в експлоатация.
Новият нефтопровод ще бъде не само по-икономичен при транспортирането, но също така ще стане и алтернативен път за доставката на гориво в Европа, което на фона на руско-беларуския нефтен конфликт не е маловажно. Освен това – новият маршрут ще способства за увеличението на количеството добиван нефт в Каспийския регион.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |