В новините
 
05.02.2007 18:08   Новината е видяна 6473 пъти
Кораб превозва 60 тона риба на един курс

Уникална корабна апаратура определя вида и големината на риби в Черно море. Тази технология се използва от риболовния кораб “Биская” на фирма “Атлантик”. Той е и единствения в Черноморския регион, ако се изключи Турция, който е оборудван с техника, не позволяваща на уловената риба да престоява на открито без вода. Апаратурата за откриване на пасажи и определяне на големината на рибите позволява веднага да се определи размерът на екземплярите. Ако те не отговарят на изискванията за големина, корабът изобщо не риболува в района, където е открил пасажа. Корабът може да превози до 60 тона риба на един курс. Корабът може да превози до 60 тона риба на един курс.

 “Биская” е купен през 2002-ра година от Швеция. Оборудван е с трал, който не позволява увреждане на морското дъно. Дънното тралене по принцип е абсолютно забранено, но преди година все още на места някои от риболовните ни кораби го използваха, каза капитан Косьо Костов, изпълнителен директор на фирма “Булджак”. Страничният трал на “Биская” обаче не може да се използва дънно. От него уловената риба се изпомпва през специален шланг. С помощта му тя влиза в танкове, пълни с охладена морка вода. Температурата там е от 0 до 2 градуса по Целзии. При тези условия рибата се запазва по дълго време , тъй като изпада в летаргия, обясни капитан Костов. Той добави, че този начин на риболуване е възприет в Европа и “Биская” работи съгласно тези изисквания още от 2002-ра година.

  Уникалността на технологията за улов и съхранение на рибата е в това, че няма достъп с въздуха. Дори при разтоварването й се използват шлангове, които вкарват улова директно в цеха за преработка на Рибно пристанище в Бургас. Това се прави на самия кей, след акостирането на кораба.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |