В новините
 
07.02.2007 22:59   Новината е видяна 3694 пъти
България, Русия и Гърция подписаха за нефтопровода

Споразумението за сътрудничество за изграждане и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис бе парафирано днес от представители на трите страни. Подписите сложиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството на България Калин Рогачев, зам.-министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Андрей Дементиев и Никос Стефану, главен секретар на министерството на развитието на Гърция.

По-рано днес министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко заяви категорично, че няма да се подписва каквото и да е по проекта като внесе смут сред медиите, които обесняваха, че всеки момент договорът ще бъде парафиран.

Петролопроводът ще включва два терминала за наливане на петрол – съответно в градовете Бургас и Александруполис и магистрален петролопровод с помпени станции, резервоари и инфраструктура, свързваща терминалите. Проектът за изграждане на трасето предвижда петролопроводът да е с дължина 280 км., от които 155 са на българска територия.  Строителството му ще започне в началото на 2008 год. Първоначалният дебит ще бъде 35 млн. тона петрол годишно, но е възможно и увеличаване до 50 млн.

Ползите за България са както 35-те млн. долара годишно от такси за преноса на нефт и откриването на над 1000 работни места в сферата на строителството и експлоатацията на нефтопровода, така и сигурност и място в енергийната карта на Европа, коментира Рогачев.

Собственик на петролопровода ще е Международната проектна компания (МПК), която ще се учреди от участниците в проекта в една от страните-членки на ЕС. 24,5 % от акционерното участие ще бъде на българския участник “Проектна компания Бургас – Александруполис БГ” АД. За разлика от Р Гърция (1%), Р България няма да има процентно участие.

“Това е едно историческо споразумение от колосално значение както за трите страни-участнички в проекта, така и за международния пазар”, каза Никос Стефану, главен секретар на министерството на развитието на Гърция. Единствената самокритика, която можем да си направим, че идеята започна да узрява още 1995 год., а подписваме чак след 12 години, допълни той.

Относно коментара на лидера на ДСБ Иван Костов, Рогачев отговори, че няма повод за притеснения, защото строителството на нефтопровода ще съблюдава строго всички световни екологични стандарти, а материалните ползи за страната са 35 млн. долара годишно и откриването на над 1000 нови работни места.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |