В новините
 
12.02.2007 23:34   Новината е видяна 4252 пъти
Преговаряме за петролопровод Бургас-Солун

Предстои сключването на споразумение между Русия, България и Гърция за изграждането на петролопровод, който ще свърже българското пристанище Бургас на Черно море със Солун в Гърция.

Това съобщава специализираният външнополитически бюлетин "Велино дипломатико", издаван от агенция "Велино", известна с достъпа си до италиански правителствени източници, предаде БНР.

Дължината на съоръжението е около 300 километра, а по предварителни изчисления стойността възлиза на 700 милиона евро.

Изграждането му ще позволи доставките на суров петрол от Русия и от новите производители в Каспийско море директно до Средиземно море, като по този начин се избегнат Дарданелите.

Първоначалният му капацитет ще бъде около 15 милиона тона годишно с възможности да стигне до 30 милиона тона на по-късен етап.

Петролопроводът ще стигне до пристанище Солун, където в момента се извършва разширение на един морски терминал.

Той би могъл да се свърже със съществуващия петролопровод Солун-Скопие в Македония, който беше завършен през 2002 г., а вероятно и със Сърбия и даже със северно Адриатическо море.

Сред спонсорите на проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие и Черноморската банка в Солун, които вече си сътрудничиха в реализирането на трасето Солун-Скопие.

В случай че бъде постигнато споразумение между трите страни, посочва вестникът, изграждането на петролопровода може да блокира други конкурентни проекти, между които трасетата Костанца-Сърбия-Триест и Одеса-Варшава.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |