В новините
 
13.02.2007 19:01   Новината е видяна 3465 пъти
Нов устройствен план в община Малко Търново

Законът за защитените територии прогонва бизнеса и младите хора от община Малко Търново, смята кметът Иван Иванов. Територията на цялата община в размер на 789 кв. км. влиза  в  границите на  Природен парк Странджа, чието управление е подчинено на Закона за защитените  територии.  С неговото приемане през 1995 година не са били определени зони за развитие на стопанска дейност.

Според кмета  в продължение на години ограничителните мерки убиват икономиката и възможностите за инвестиции в общината. По сега действащите норми на инвеститорите се предлага  само  да стопанисват общинска земя под аренда или на концесия за 35 години. Тези възможности  не са  достатъчно атрактивни за вложения – твърдят икономистите на общината. Това забавя и  частните инвестиции в инфраструктурни проекти в региона.

Според Иван Иванов Законът  за защитените  територии  обезсилва  прилагането на  „Натура 2000” в общината. На практика екомрежата  е много по-гъвкава и би позволила строителството и обособяването на курортни зони, докато действащият закон блокира всичко това.

Възможност за решение на проблема е приемането на нов устройствен план, който да обособи зона между 1 или 2 км. извън регулацията на Малко Търново. Там да се оформи район за стопанска дейност.

По този повод на предстоящата сесия на общинския съвет ще бъде гласувано решение за промяна на устройствения план, съобщи кметът Иван Иванов.

От ръководството на пограничната община се надяват новият план да бъде одобрен  от МРРБ и МОСВ.

Промяната на общия устройствен план ще даде икономически тласък на Малко Търново. По този начин ще бъде  спасен и поминъка на хората в тази част на Странджа, прогнозира Иванов.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |