В новините
 
17.02.2007 12:47   Новината е видяна 4281 пъти
Собственикът на "Дюни" остава в ареста заради аферата със САПАРД

 

"7,5 млн. евро са кокошкарска история за клиента ми", възмути се адвокатът му

Съдът остави в ареста четирима, задържани за аферата с източване на над 7,5 млн. евро от програма САПАРД.
Бизнесменът и собственик на "Дюни" и "Стомана индъстри" Людмил Стойков, Марио Николов със съпругата си Марияна Николова и управителят на птицекланица "Чубра" Иван Иванов заявиха пред съдия от Софийския градския съд, че не се чувстват виновни и не са извършили престъпленията, по които ги обвинява прокуратурата. Те бяха задържани във вторник, 13 февруари, като замесени в източването на субсидии от САПАРД. Парите били усвоени, като фиктивно стари машини за месопреработване били вкарвани в страната като нови. Използвани били и фалшиви документи. По случая в Германия и Швейцария са задържани по още двама участници в схемата.
Пред съда вчера се явиха само четирима от първоначално обявените 7 обвиняеми. Лазарина Георгиева, която също е сред замесените в аферата, според прокуратурата има мярка "парична гаранция" заради напреднала бременност. За друга жена изобщо не е искано задържане заради здравословните й проблеми. Разследващите още издирват седмия обвиняем.
Съдът уважи искането на обвинението за най-строгата мярка "задържане под стража" с мотива, че на четиримата са повдигнати обвинения, за които законът предвижда над 10 г. затвор - за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари. Според прокурора Андрей Андреев, ако бъдат пуснати от ареста, обвиняемите могат да извършат и друго престъпление.
От защита пък бяха категорични, че всички обвинения са несъстоятелни. Най-настоятелни бяха защитниците на Людмил Стойков.
"7,5 млн. евро са кокошкарска история за клиента ми. Тези пари са част от неговото ежедневие", заяви един от защитниците на Стойков. По думите му само месечната сметка за ток на дружеството "Стомана индъстри" била 1 млн. евро. Защитниците на Стойков твърдят още, че той няма никаква връзка с другите обвиняеми, познавал само Марио Николов. Освен това никога не бил участвал в сделки по програма САПАРД.
Марио Николов и съпругата му Марияна искаха по-лека мярка и за това, че нямало кой да се грижи за 10-годишното им дете. Според съда в такива ситуации детето се давало в специализирано заведение.



НАДПРЕВАРА

Държавен фонд "Земеделие" е уведомил българската прокуратура за източването на 7.5 млн. евро субсидия по САПАРД, научи вчера "Сега". От фонда обаче не уточниха дали това е станало преди или след изпратения у нас сигнал от Германия и ОЛАФ - Европейската служба за борба с финансовите измами. "В момента се води разследване и не можем да конкретизираме кога сме подали сигнала", оправдаха се чиновниците. Още с първата информация за аферата от ОЛАФ през пролетта на 2006 г. фондът бил започнал да проверява на място част от фирмите и да изисква документи. Изискването на субсидията обратно обаче стартирало едва през януари т.г., защото тогава вече имало неопровержими писмени доказателства за нарушения. Докато не приключи разследването по случая, фондът временно е замразил обработката на коментираните проекти.
Вътрешният министър Румен Петков пък се подразни в четвъртък от намеците на европейски представители, че инициативата за разкриването на източването на САПАРД е трябвало да дойде от България, а не от ОЛАФ. Операцията по разкриването на измамата е започната от ОЛАФ, която преди 6 месеца е заподозряла нередности със средствата, които български фирми са получавали от предприсъединителната програма. Петков не вярва и българи да са в дъното на аферата.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |