В новините
 
19.02.2007 18:09   Новината е видяна 5330 пъти
Бургас отбеляза 134 години от гибелта на Левски

 

Навършват се 134 години от обесването на Васил Левски. Наричан още Дякона или Апостола, Левски е обесен в покрайнините на София на 19 февруари 1873 г. Той е заловен от турските власти на 27 декември 1872 г. край село Къкрина, Ловешко. Осъден е на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена.

Левски е най-светлата фигура на българското национално революционно движение и по-легендарна личност от него в националната ни история няма.

 

Обществени и политически организации и десетки граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски, по повод 134-та годишнина от гибелта на Апостола.

В Приморския парк прозвучаха текстове на Левски в изпълнение на актьора Валери Еличов.

Годишнината от гибелта на Апостола отбелязаха и членовете на младежката организация на ГЕРБ-Бургас. Те раздадоха над 1000 брошури за Левски, а тази сутрин подариха портрет на Апостола на директорката на едноименната гимназия за чужди езици Уляна Желева.

Факелно шествие в памет на Левски ще тръгне от площад “Тройката” и ще премине по централните улици на града. Инициативата е на ВМРО-Бургас.

 

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |