В новините
 
28.02.2007 01:29   Новината е видяна 6070 пъти
Вълчо Чолаков: “Ще имаме двама до трима евродепутати. Реалистично е”

- Не е важно дали ще бъда избран, мястото ми в листата е признание за работата на СДС-Бургас, казва номинираният от местната структура

 

 Рубриката “Събеседник ”- в. “Черноморски фар”

 

Роден е в Бургас през 1971 г., отличник на Техникума по строителство и архитектура “Кольо Фичето”, магистър по право.

За познавачите на източните бойни изкуства той е сред най-добрите ни национални състезатели по карате, тренирал е 12 години и има кафяв пояс.

Съпругата му Ирена Чолакова също е юрист, работи като началник-отдел “Кадри” в Пристанище-Бургас.

Имат дъщеря на 4 год.

Владее перфектен английски и руски. Екипът от адвокатската му кантора работи със стратегически инвеститори от Холандия, Великобритания, Латвия и др. европейски страни.

Вписан е в единния регистър на българските медиатори, той е един от основателите на бургаското сдружение за извънсъдебно решаване на спорове. Притежава сертификати на Американската държавна агенция за международно развитие по специалностите “Търговски дружества на капитала”, “Международни и вътрешни аспекти на търговското право”, “Особени залози” и “Право на ЕС”.

Член на Съвета на бургаската адвокатска колегия.

Адвокат Вълчо Чолаков е кандидатът на СДС-Бургас за националната листа на партията в предстоящите избори за депутати в европарламента.

 

 

-         Господин Чолаков, за Вас се заговори след края на президентските избори м.г., когато ръководството на СДС в Бургас даде висока оценка за работата Ви като експерт. Направихте невероятен скок в кариерата си на политик с осмото място, което заехте в листата за евродепутати. Защо стояхте досега в сянка?

-          Вярно е, че до октомври м.г., когато започна предизборната кампания за президент, бах участвал в секционни комисии, но само като експерт. Тогава СДС ми повери отговорния ангажимент като член на Районната избирателна комисия. Формално погледнато съм член на партията от началото на 2003 година. Но идеите на СДС споделям от първия демократичен митинг през зимата на 1989 година. Бях третокурсник в Строителния техникум и дотогава не съм имал неизвинено отсъствие, дори и от междучасията, когато ни задължаваха да учим народни хора. Помня, че имахме два часа по дисциплината “Стоманобетон”. Бях първият, който каза, че трябва да “избягаме” заради митинга. Взех си мантата и тръгнах. Другите ме изгледаха поразени. За огромна моя изненада целият клас, без три момичета, се оказа също на площада, бяха тръгнали след мен. Симпатизирам отдавна на СДС, аз съм със свободна професия и никога не съм имал пряк работодател, научен съм сам да вземам решения и да нося отговорност за изпълнението им- и в бизнеса, и за обществените ми ангажименти.

-         Вие сте сред малкото млади високообразовани и успели в своята област хора на Бургас, притежавате способността да анализирате нещата и да преценяте доколко ефективни са партньорите Ви.Какво мислите за кухнята на СДС?

-          Просто няма кухня. Това наистина е домократично устроена структура и ако се развиваха вътрешни процеси, от които бих се чуствал неудобно пред приятелите ми, пред обществото, щях да си тръгна още преди три години. Но аз не мисля, че трябва да бъде възприеман като политик. При мен стремежът е да постигам все по-сериозна, осезаема като активност гражданска позиция. Политиката е за хора с по-голям житейски и професионален опит, за такива, които в годините са успели да натрупат достатъчно влияние и ако щете финансов ресурс за себе си, за да имат съзнанието и нагласата да помогнат на другите чрез присъствие във властовите структури. Това, което мога да си позволя на този етап, е да се занимавам с обществена работа.

-         Лидерите на другите политически партии Ви спрягат като новото лице на СДС в града. Сигурно имате планове за присъствието Ви в политиката?

-         Откровено казано, съм удовлетворен от своята работа и не се налага на всяка цена, като други представители на партии в града, които наблюдавам, да се стремя към политически пост. Помагам в рамките на възможностите си и дали ще съм кандидат за евродепутат, или общински съветник, не е най-важното, защото се чуствам добре и сред колегите в правната общност. Нескромно е дори да си помисля, че чертая планове за политическа кариера. Това трябва да кажат хората, не е важно какво казвам аз.

-         Очертахте розова картина във вътрешността на синята централа. Не е нормално всичко да Ви харесва.

-         Невинаги съм бил несъгласен с начина, по който се процедира в българските партии като цяло. Не беше нормално на парламентарни избори човекът от региона да не е водач на листата, както се случи през юни 2005-а. Но това не е характерно за СДС. При другите е номрална практика. Ние сме далеч по-разкрепостени и освободени да казваме каквото мислим на своите лидери.

-         Бяхте поканен на заседанието на Националния съвет на “Раковска” 134 миналия вторник, когато стана ясно, че сте на осмото място в одобрената листа. Как стана подредбата?

-         За разлика от БСП, която ще определи своите 18 кандидати с решение на Висшия съвет по предложение на някаква централна вътрешна комисия, без да се чуят номинациите отдолу, при нас се получи тъкмо обратното. На това заседание не чух някой да натрапи свой човек, нямаше административно-команден дух с удряне на юмрук по масата. Всеки излагаше теза или име с аргументи.

-         Разбрахме, че за Вас е имало адмирации сред присъстващите с право на глас.

-         От 18-те в листата първите 7 са столичани, а първото име след тях е на представителя на СДС-Бургас. Но причината за това едва ли е моята личност, това беше признание, че бургаската организация е във възход и че работи добре. Впрочем това го споделят често и колегите от други общини и области.

-         Беше изненадващо, че Лъчезар Тошев зае второто място след Петър Стоянов и измести фаворизирания напоследък Мартин Димитров. Как се случи това?

-         Лъчезар Тошев е нашият настоящ представител на европарламента. Изключително ерудиран човек. Не мисля, че е имало момент на изненада. Гласува се с т.нар. преференциална листа, имаше възможност да се разместват предложените имена според лични виждания и предпочитания.

-         На какви резултати залагате в този вот?

-         На двама до трима. Това е реалистичната прогноза.

-         Как ще се работи за популяризирането Ви в национален мащаб, за да съберете нужните евентуално 40 хил. гласа, за да можете да изместите третия или четвъртия по квота?

-         Централният предизборен щаб работи повече от месец. Това ще се реши от нашите анализатори. Не очаквайте от мен да се популяризирам чрез провесване на лика ми на билборд. Ще разчитам на непосредствените си контакти с избирателите. Може би съм старомоден, но предпочитам другите да кажат какво мога. Защото когато зная, че нещо на 100% не мога да направя-казвам, че ще опитам, за да постигна успех.

-         С какви дела се занимавате?

-         Не съм от тези, които поемат всякаква правна материя, макар че има колеги, които се справят. Основно се занимавам с вещно, търговско, корпоративно и административно право.

-         Годините в спорта ли възпитаха забележимата Ви психическа устойчивост?

-         Занимавал съм се преди с карате с йога и лека атлетика. А баща ми е бивш състезател по свободна борба, създател на дружеството по борба “Левски Спартак”. Но той ме запали не само за спорта, но и за науката, посочи ми пътя как да организирам всяка свободна минута за полезна работа. Останалото е продукт на личната ми потребност, вътрешна философия.

-         Вие сте един от първите седем юристи, които основаха Сдружението по медиация в града. Изобщо има ли почва за развитието на този способ за решаване на спорове между гражданите? Някак си остана в глуха улица.

-         Вярно е, че хората приемат медиацията като част от медиите, други като медитация. Вече сме имали няколко разрешени казуса, но те са рядкост за съжаление. Лошото е, няма задължение на българския съд да препраща към медиатор. Нашето решение има тежест между самите страни. Има европейски държави, в чиито процесуални кодекси е залегнало задължението съответната страна първо да мине през медиация  и ако не се постигне споразумение, едва тогава да се иде на съд. В САЩ над 80% от споровете се решават така. Процедурата е много интересна, но нямам физическата и финансова възможност да се заема само с нея, за да я популяризирам. Ние сме пионери, прохождането е трудно.

-         С какво ще бъдете полезен в Европейския парламент?

-         Смятам, че съм натрупал знания и имам качества да сближавам позиции на хора с различен начин на мислене, да провокирам изслушването и възприемането на разчилни гледни точки, да търся варианти.

-         Националистите и зелените в европарламента правят далеч по-екстремистки изказвания от трибуната в сравнение с нашите депутати от “Атака” тук. Как ще работите с тях?

-         Но тях ги има във всяка държава, те имат определени цели и са част от естествен процес. Но е трудно хипотетично да говорим за корекция на чието и да било поведение. Трябва конкретна ситуация.

-         Чува се, че ще бъдете на второ място в листата на СДС с кандидатите за общински съветници след лидера ми Костадин Марков. Ясно е, че имате допирни точки с ГЕРБ. Но разсъждавали ли сте върху това, че може в определен момент да търсите сближаване с “Атака”.

-         Преговорите са общи действия ще води председателят Костадин Марков и членовете на ръководството. На този етап не може да се отсече. Дори и в личен план, като лично мнение, не мога да изкажа преценка как ще се подходи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |