В новините
 
01.03.2007 00:51   Новината е видяна 3277 пъти
Домът в Кошарица окичен с еднометрова мартеница

Пъстрата гама от поверия и представи, свързани със старицата-предвестница на пролетта, предопределя множество обреди и обичаи. Традиционно обаче на първи март всички ще закичим бели и червени усукани конци - "мартенички".

Празникът Баба Марта ще отпразнуват съвместно децата от Социалния дом в Кошарица и връстниците им от обединената общинска школа /ООШ/ по изкуствата в Несебър. Учениците от класа по приложни изкуства към ООШ са подготвила специални подаръци и изненади за децата от Дома. Седмица преди наближаването на 1 март, саморъчно те изработиха мартеници за подарък на всяко от децата. В творенията са вложени много любов и въображение. Сред тях могат да се видят разнообразни изображения и символи, изработени от най-различни материали. Наред с това, школниците ще зарадват връстниците си и със специално фолклорна програма, посветена на пролетните обичаи.

Сред изненадите за малчуганите е и близо 1 метър висока мартеница, изобразяваща Пижо и Пенда в национални носии. Традиционният  символ ще краси фасадата на Социалния дом в Кошарица. Изработването му е отнело 3 часа и килограм бяла и червена прежда.

Според древното предание, с настъпването на пролетта се събужда някаква зла и лоша сила. Мартеницата е амулета на българина , която гони злото и привлича доброто, тя се смята за поставяне на начало на нов живот. Символът на една от най-хубавите и уникални български традиции искаме да донесе на всички деца здраве, радост и сполука, споделя Събина Янева – ръководител на класа по приложни изкуства.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |