В новините
 
02.03.2007 19:45   Новината е видяна 3484 пъти
10 болни от заушка от началото на годината

Десет случая на болни от епидемичен паротит (заушка) са установени в Бургаска област от началото на годината, съобщиха от пресцентъра на РИОКОЗ.

Причина за увеличаващия се  брой болни според специалистите е прекъсването на ваксинациите между 82-ра и 86-та година, както и имунизирането по-късно на децата със съветска ваксина, която изгражда имунитет в рамките на 15 - 20 години.
От РИОКОЗ Бургас очакват инструкции от Министерството по здравеопазването за провеждане на извънредна имунизация.
Междувременно стана ясно, че ще бъдат отпуснати безплатни количества ваксини за всички желаещи, които не са боледували от заушка и не са били имунизирани. Парадоксалното в случая обаче е, че първите количества ваксина щели да бъдат готови едва след три месеца, което се дължи на законовите процедури. От Министерство на здравеопазването ще бъдат отделени 2 милиона лева за ваксината, с които пари тя ще бъде закупена и изпратена до 28-те поделения на РИОКОЗ в страната.

Епидемичният паротит е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Заболяемостта е най-висока през пролетните месеци. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Вирусът се отделя с пръските на слюнката от устната кухина при говор, кихане и плач. Не се изключва и предаване на заразата по контактно-битов път-посредством играчки, съдове, предмети, които са прясно замърсени от болен, най-вече при тесен контакт между деца в детските заведения или в семейна обстановка.

Всички случаи на усложнение се лекуват при болнични условия. Възприемчивостта на населението е висока.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |