В новините
 
05.03.2007 16:33   Новината е видяна 4425 пъти
Прокуратурата се заема с Йоан Костадинов

Кметът на Бургас заобикалял закона за обществените поръчки

Върховната касационна прокуратура нареди да бъде образувано досъдебно производство срещу кмета на Бургас Йоан Костадинов за нарушение на Закона за обществените поръчки. Това обяви окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Срещу кмета имало постъпили данни, че е облагодетелствал свой приближен. Папката с материалите срещу кмета е била разпределена на бургаския прокурор Милена Досева. Тя е образувала делото не директно срещу Костадинов, а срещу "виновните длъжностни лица от общинската администрация".
"Така е преценила, така е постъпила. Би следвало тя да изпълни изцяло дадените указания, но може би е решила така, за да се установи дали има и други виновни лица, което НПК позволява", каза шефът на окръжната прокуратура. Самата Досева отказа коментар.
Въпросните указания са били подписани от прокурор Катя Антонова от спецотдела за борба с корупцията във ВКП. Самата тя обаче вече не била в този отдел и шефът му Бойко Найденов обясни, че все още не е разпределил на друг прокурор делата й.
Според постъпилите в прокуратурата данни Костадинов е сключил договор с частната фирма ЕТ "МИМ Вандева" за благоустрояването на парк за отдих в ж.к."Меден рудник", без да организира конкурс. Заобиколил е Закона за обществените поръчки, като възлагал заданията на парче. С фирмата първо бил сключен договор за направа на част от тротоар, после за другата част, следват и поредица договори за всяка малка алея. Законът позволява търговете да се избегнат, ако терените са прекалено малки.
"МИМ Вандева" е собственост на съпругата на бившия бургаски общински съветник Иван Вандев. В отчета на Йоан Костадинов след последните местни избори името на Вандев бе посочено като един от основните големи спонсори на предизборната му кампания. Самият Вандев влезе в бургаския парламент с листата на Йоан Костадинов, но после подаде оставка.
Делото за парка в "Меден рудник" стигна до ВКП, след като прокурорите в Бургас два пъти отказаха да работят по него. Първо окръжната прокуратура го прекрати поради липса на извършено престъпление. После същото направи и апелативната.
Сега от прокуратурата изучават и нови постъпили материали срещу кмета. Те се съдържат в ревизионен акт на Сметната палата, който бе връчен официално на Йоан Костадинов на 19 февруари. Вътре имало данни за нарушения на закона при отдаването и замените на общински терени. Костадинов не бе открит за коментар.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |