В новините
 
07.03.2007 18:08   Новината е видяна 3684 пъти
България на 56-то място по туризъм
За пръв път беше представено сериозно проучване на тема "мястото на туризма" в икономиките на 124 страни, поръчано от реномирания "World economic forum" , чиито резултати бяха представени в Мюнхен.
Не е изненадващо, че Швейцария и Австрия заемат първите две места в класацията, коментира Дойче Веле. Двете страни отдавна са водещи по отношение на туристическите си индустрии.
Това, че Германия се нарежда непосредствено след тях на третото място, беше обаче също толкова неочаквано, колкото и лошото представяне на Испания - на 15-то място и на Италия - на 33 място.
България, която от няколко години насам отбелязва приток на туристи, заема едва 56 място. В отделната класация на "първите десет" сред развиващите се и прагови страни, България се намира на шесто място преди Мароко, Египет и Бразилия, но и доста зад Тунис, Тайланд и Йордания.
Един поглед към най-важните от проучените общо 52 фактора, определящи класацията, ясно показват, защо българската туристическа индустрия изостава и все още не отговаря на основните рамкови изисквания, независимо от полаганите усилия в това отношение.
Определящи за оценката и класирането бяха например фактори като законови разпоредби, сигурност и здравно обслужване, инфраструктура, местно ниво на цените, околна среда и културни аспекти.
Отличното класиране на трите централноевропейски немскоговорящи държави Швейцария, Австрия и Германия се обяснява с много добрата им обвързаност с международните туристическите потоци, с наличието на едни от най-модерните в света инсфраструктури на шосейната и железопътна мрежа, с трайните усилия по опазването на околната среда и високите стандарти за сигурност.
Тъкмо тези стандарти България засега изпълнява твърде незадоволително. При оценката за конкурентноспособността на туристическата индустрия не става дума толкова за качеството на хотелите - в това отношение България изпълнява най-високи изисквания с хотелите си в София и по Черноморието, колкото за рамковите условия на туризма. А за тях са отговорни държавата и управляващите.
Докато частните инвеститори реализираха прекрасни и качествени хотели, политиците пропуснаха много време за да изградят нужната инфраструктура от улици и летища, с престъпна нехайност си закриваха очите пред елементарни пропуски в опазването на околната среда и се побояха сериозно и ефективно да се борят с престъпността.
Вместо декларации за намерения - нека припомня, че преди 6 години беше обявено строителството на втория мост на Дунава - сега са нужни бързи практически стъпки по реализирането им и то на всички нива.
Политиката трябва да се активизира, включително за да окуражава и занапред към ангажимент частните инвеститори от страната и чужбина. Крайно време е рамковите условия да се подобрят трайно. Незадоволителното 56-то място в класацията на световната туристическа индустрия би трябвало да бъде възприето като стимул за действие./news.bg/




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |