В новините
 
14.03.2007 16:02   Новината е видяна 3958 пъти
МОСВ узаконило още Варварски строежи в Странджа

Схемата с вилното селище "Златна перла" се оказа в масова употреба в парка

Екоминистерството е дало зелена светлина за изграждането на още поне четири вилни селища в парк "Странджа". Това разкри юристът на община Царево Евгений Мосинов. "Учудвам се, че толкова шум се вдига около строежа на "Златна перла", той не е прецедент", заяви Мосинов. Комплексът "Златна перла" бе издигнат на морския бряг, недалеч от село Варвара, върху терен, попадащ в рамките на природен парк "Странджа", където строителството е забранено. Инвеститорите "Краш 2000" оправдаха строителството със съгласувателно писмо от МОСВ, подписано от зам.-министър Йордан Дардов. В него се твърдеше, че строежът не пречи на околната среда. Самият Дардов направи няколко противоречиви изявления относно подписа си. Ту твърдеше, че не помни дали е негов, ту, че е фалшифициран. Строежът бе спрян след намесата на няколко инстанции, включително и на прокуратурата.
Сега от Царево разкриват, че в МОСВ е практика с подобни съгласувателни писма да се разрешават градежи в парка. "Ние имаме още четири такива, подписани от предшественичката на Дардов в министерството - Фатме Илияз", каза юристът Мосинов. Единият бил за терен до село Кондолово, друг - на морския бряг до Синеморец и още два пак около Варвара. Мосинов не уточни в каква фаза е строителството на тези обекти.
Строежи на туристически комплекси в парка, задвижени със съгласувателни писма на МОСВ, действително вече има, потвърди директорът му инж. Иван Камбуров. От парка няколко пъти са писали писма до министерството заради превишаване на властта му, но без резултат. Строежът до Синеморец е в местността Поляните, незастроената в миналото полоса между градчето и плажа. Неговото нарушение е по-незначително - той е в зона, отредена за туризъм в проектоплана на парка, но е прескочил задължителната процедура по изваждане на терените от парка, обясни Камбуров.
Фатме Илияз не отрече, че е възможно да е слагала подпис под подобни писма, но заяви, че е спазила закона. "Не съм подписвала нищо, което е извън закона. Не мога да си спомня за кои имоти става въпрос и дали са попадали в защитена територия. Аз не съм в това министерство вече 3 г. и съм учудена, че от Царево повдигат въпроса едва сега", каза Илияз. Тя обаче заяви, че парк "Странджа" все още няма план за управление, а докато той не бъде приет, никой не знае кои части от него са забранени за строителство и кои не. Според инж. Камбуров обаче, въпреки това в регулация могат да се вкарват само земи извън парка, чиито граници са посочени в заповедта за обявяването му от 1995 г.

ХВАТКИ
Същевременно община Царево продължава да упорства в опитите си да узакони комплекса "Златна перла". Общинският съвет на градчето реши територията около Варвара, в която попада и "Златна перла", да бъде включена в нов общ устройствен план. Там тя е отбелязана като вилна зона с идея да бъде застроена изцяло. От общинската администрация обясниха, че планът е вече почти готов. В края на миналата година кметът на Царево Петко Арнаудов заведе съдебно дело, в което настоява парк "Странджа" да бъде закрит, защото пречи на инвестиционния интерес към общината.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |