В новините
 
29.03.2007 10:17   Новината е видяна 4133 пъти
Подновяват разкопките край Русокастро

 

Нови исторически открития очакват археолозите след началото на втория етап от разкопките край Русокастро. Официалният старт ще бъде даден на 2 април. 30 местни жители на община Камено ще бъдат наети на работа за период от пет месеца, след като общината спечели проект, който бе одобрен от социалното министерство, съобщиха от общината.

По предложение на кмета Димитър Которов, Общинският съвет гласува  10 000 лева на фондация “Русокастрон” за втория етап от археологическите разкопки. “Идеята е мястото да се превърне в голям туристически атракцион за наши и чужди туристи”, заяви градоначалникът.

Председателят на фондация Русокастрон Ангел Станков съобщи, че археолозите ще започнат работа по разкриване на крепостните стени.

Ще бъдат направени сондажни проучвания на християнския некропол за установяване на епохата, в която е създаден първия православен храм в Русокастро. Археолозите предполагат, че е построен през V век, но това тепърва трябва да се докаже, поясни директорът на Регионалния бургаски музей Цоня Дражева.
Миналата година по предложение на кмета Димитър Которов, Общинския съвет предостави на фондация “Русокастрон”  60 дка. в местността “Русин камък” за издирването на древен изчезнал град.
Според археолози това е уникално археологическо събитие, а работата по разкопките и разкриването на всички тайни около древното селище може да продължи цели 50 години.
Първите сведения за изчезналия град Русокастро съществуват от преди 2000 г. Има данни, че този град е бил един от трите, които през 1366 година кръстоносците на Амадей Савойски са превзели заедно със Созопол и Поморие.
Разкопките започнаха от крепостта “Русокастрон”, обявена за паметник на културата още през 1965 година. Според историци тя е символа на Второто българско царство.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |