В новините
 
02.04.2007 09:45   Новината е видяна 4633 пъти
Водна криза в Обзор, хотелиерите в паника

 

     Обзор може да остане без вода през туристическия сезон, ако до началото на юли не бъде включен магистралния водопровод от язовир “Камчия”-“Камчийски пясъци”.

Дванадесети ден поред стотици обзорци начело с кмета на града Кирил Стоянов провеждат мълчаливи протести в града срещу натоварването на градската водоснабдителна мрежа с нови потребители, което според тях неминуемо ще доведе до водна криза през настъпващия туристически сезон. Новата хотелска зона е разположена в ниска местност и ако водата от градската канализация потече натам, чешмите в градската зона на Обзор ще пресъхнат, твърдят протестиращите обзорци.

      Водоснабдяването на курортния град в момента няма капацитет да поеме новоизградените хотели в града в зона “Обзор Север”- алармираха хотелиери на среща с Димитър Янков, председателят на бюджетната комисия в несебърския парламент Драгомир Попов  и общинският съветник Красимир Косев, които посетиха на място проблемната зона.

     “За решаване на кризата с водата на Обзор ще настояваме пред Министерството на регионалното развитие и благоустройство /МРРБ/ да се ускори изграждането на планирания магистрален водопровод “Камчийски пясъци” и той да бъде пуснат до началото на месец юли тази година, което практически е напълно

възможно”, заяви председателят на несебърския парламент Димитър Янков. Протестът на обзорци не е насочен срещу инвеститорите и новото строителство, а срещу състоянието на водоснабдяването на града и липсата на такъв капацитет за развитието на курортния град, уточни Янков. Той съобщи, че Община Несебър има проектна готовност

и  осигурени бюджетни средства да завърши в срок отсечката от магистралния водопровод от Обзор до Бяла, на територията на общината.

       Според извършената проверка от Общинския съвет, първоначалните проекти са предвиждали, всички новоизграждащи се хотели в зона “Обзор Север” да бъдат водоснабдени от “Камчийски пясъци”. За част от тези хотели обаче, бившият несебърски кмет Николай Трифонов е издал

разрешителни, с които хотелите могат да се включат към градската водоснабдителна мрежа и тези разрешителни сега рефлектират като бомба със закъснител. На тяхна база, от ВиК-Бургас са информирали, че нямат законово основание да откажат водоснабдяването на хотелите, въпреки че са запознати с проблема и магистралния водопровод “Камчийски пясъци” още не е завършен.

     “Камчийски пясъци” трябва да захранва Обзор с вода от язовир “Камчия”. Сега курортният град се водоснабдява от местни водоизточници с ограничен капацитет. От съществуващите 9 кладенци, 7 са пресъхнали, по информация от инициативния комитет на протестиращите граждани.

   





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |