В новините
 
05.04.2007 01:26   Новината е видяна 4069 пъти
86% от учениците искат светско обучение по религия
 
Осемдесет и шест на сто от учениците и 69 на сто от родителите, или пълнолетното българско население, масово се обявяват за светско обучение по религия, акцентиращо върху изучаването на историята на религиите, възпитаване в общочовешките добродетели и религиозната толерантност. Това сочат данни от социологическо изследване на "Алфа Рисърч", проведено през март сред 500 ученици и 1016 пълнолетни българи и родители, като 100 от учениците изучават в момента религия като свободноизбираем предмет (СИП) или задължителноизбираем предмет (ЗИП).
Изучаването на вероучение и религиозните догми в часовете по религия се подкрепя едва от 9 на сто от учениците и 16 на сто от пълнолетното население, каза Боряна Димитрова от социологическата агенция на първото заседание на Обществения съвет по въпросите за изучаването на религия в училище.
Над 90 на сто от учениците, изучаващи в момента религия като СИП и ЗИП, имат изключително положително отношение към предмета. Над 2/3 от анкетираните родители и ученици одобряват в една или друга степен изучаването на религия в училище. Категорично против са около 20 на сто. Същевременно мнозинството от анкетираните са на мнение, че този предмет трябва да има предимно информационна насоченост - около 75 на сто, и да бъде избираем - 50 на сто.
Според изследването изучаването на религия получава значително по-висока подкрепа сред родителите и децата, които се сблъскват в училище с проблеми като агресия, насилие и наркотици. Идеята се оценява изцяло положително от близо две трети (62 на сто) от родителите, чиито деца посещават училище, в което има прояви на насилие, наркомания или членуване в секти.
Сред учениците доминира мнението, че религия трябва да се преподава от учители, преминали съответните курсове. Позицията на пълнолетното население, включително и родителите на ученици, е поляризирана - една трета предпочитат часовете да се водят от учители, същият дял смятат, че предметът трябва да се преподава от богослови. Само 2 на сто от учениците и 3 на сто от пълнолетните българи са на мнение, че религия трябва да преподават свещеници.
Изследването показва, че основният дял от пълнолетното население и около 50 на сто от учениците предпочитат религията да бъде избираем предмет в учебната програма. Според около една пета от интервюираните религията трябва да се изучава в часовете по история, философия и география. Едва 12-14 на сто от анкетираните подкрепят въвеждането на предмет "религия" като задължителен в учебната програма. Основните очаквания на участвалите в изследването са - въвеждане на избираем предмет по религия и съчетаването му в цялостната програма на учениците - при нужда чрез намаляване на часовете по някои предмети (музика, изобразително изкуство), но без да отпадане на основни предмети.
75 на сто от учениците и 71 на сто от пълнолетното население подкрепят идеята в началните класове учениците да се запознават с нравствените послания на различните религии под формата на приказки и притчи, разбираеми за децата, а едва в по-горните гимназиални класове обучението да бъде разширено към изучаване на религиите като част от човешката история, култура и ценности.
В момента религия се изучава в 300 училища в страната по един час седмично като СИП или ЗИП от 16 700 ученици. От тях 13 000 изучават православна религия, а 3 700 - ислям. Предметът се преподава от 207 учители./vsekiden.com/




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |