В новините
 
11.04.2007 20:00   Новината е видяна 4166 пъти
Остров “Св. Иван” до Созопол става атрактивна туристическа дестинация

 

Остров „Св.Иван” до Созопол ще стане атрактивна туристическа дестинация. Това е разработено в проект, с който община Созопол кандидатства по програма ФАР-трансгранично сътрудничество, съвместно с фондация “Созопол” и Асоциация на младите бизнесмени от град Одрин, Турция.

Известен със средновековния си манастирски комплекс “Св. Иван Предтеча и Кръстител” и с красивата си природа, островът е обявен за археологически резерват и защитена територия. Заради уникалните му природни и културно-исторически дадености, в момента там се изграждат  екопътеки и заслони за почивка и наблюдение на диви зайци и прелетни птици. Туристите ще могат да научат повече и за историята на манастира, който в средните векове е притежавал богата библиотека, но през 19 век е бил опожарен. В ход е и мащабна идея за възстановяване на манастирския комплекс, чиито основи могат да се видят и до днес.

Посещението на “Св. Иван” ще е част от по-мащабен екомаршрут с начална точка стария град на Созопол, където летовниците ще разгледат архитектурно-историческия комплекс “Южна крепостна стена и кула”, етнографския музей , античния и християнски комплекс. Освен остров “Св. Иван”, морската част от разходката включва преминаване покрай нос “Скамния”, по-малкия остров “Св. Петър”, известен като “Островът на птиците”, както и над потъналите острови “Милос” и “Гата” в созополския залив.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |