В новините
 
13.04.2007 18:28   Новината е видяна 1662 пъти
Проверяват естествените находища на блатното кокиче

 

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас  проверяват състоянието на естествените находища на блатно кокиче. Днес е проверката в  защитена местност “Чаирите” край село Горица и в защитена местност “Калината” край Слънчев бряг. Следващата седмица   ще бъдат проверявани находищата край с. Присад, в защитена местност “Блатото” край Созопол и в местността “Блатата” край Лозенец. Състоянието на популациите се проверява ежегодно по заповед на министъра на околната среда и водите, съвместно с представители на общините и държавните лесничейства, на чиято територия са находищата. Проверките имат за цел да установят както общото състояние на растенията, така и тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове. На базата на тези данни ще бъде определена възможността за използване на растенията от съответното находище за суровина във фармацевтиката.  Блатното кокиче съдържа алакалоида галантамин, от който се произвеждат нивалин и  други лекарствени препарати.
Блатното кокиче е под специален режим на ползване, включено е в Червената книга на България в категорията “застрашен от изчезване вид”, затова част от местообитанията му са обявени за защитени територии.  Расте в мочурливи ливади, крайречни гори и заблатени местности. Паралелно ще се следи за нарушения на режима на съответните защитени територии.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |