В новините
 
18.04.2007 18:10   Новината е видяна 3296 пъти
ГЕРБ иска полицейски „ловци” на платени гласове

 

Да бъде изработен ефективен механизъм за предотвратяване на   купуването на изборни гласове, настоява ГЕРБ Бургас.

Повод за предложението на хората на Бойко Борисов е установената порочна практика преди избори масово да се купуват гласове, съобщиха от пресцентъра на организацията. 

Несанкционирането на този пошъл модел е заради липсата на политическа воля, тъй като тази тенденция обслужва съществуващите партии и бизнес структури, смятат от ГЕРБ.

Юристите на сдружението започват да разработват механизъм за реално и ефективно предотвратяване и за ограничаване купуването на гласове. Идеята е да бъдат идентифицирани и дефинирани точно този род взаимоотношения в обвинителните актове, изготвени от прокуратурата и те да са достатъчно обосновани и подкрепени с доказателства, така че да водят до реални присъди.

Независимо, че съвсем от скоро - октомври 2006 г. в Наказателния закон съществува текст, касаещ явлението, от ГЕРБ смятат, че спецификата и  обществената значимост на проблема изискват  да бъде обособено специализирано звено от специално обучени полицейски служители, дознатели и следователи, както и прокурори, които да се занимават точно с залавянето и уличаването на купувачите на гласове.

От ГЕРБ смятат още, че заради трудността на събирането на доказателствата в закона трябва да се предвиди разрешаването и използването на специални разузнавателни средства за уличаване на изборните търговци. Това според юристите на партията ще доведе до произнасяне на бързи и справедливи присъди и като цяло ефективно прилагане на закона, за да не се превърне и този нов текст в мъртъв и неприложим.

Според ГЕРБ моментната практика води до опорочаване на изборните резултати, което е в ущърб с реалния вот на избирателите и демократичните норми.

 Разработените от юристите на ГЕРБ предложения ще бъдат оформени и внесени в парламента като проект за промени в Наказателния кодекс. Ако политиците от останалите партии имат волята да ускорят обсъждането и  приемането им, те могат да бъдат въведени още преди местните избори.

 От ГЕРБ смятат, че идеята им вероятно ще срещне съпротива от страна на старите партии и новорегистриращите се бизнес сдружения. Това обаче щяло да покаже, кой всъщност има интерес от масовото купуване на гласове.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |