В новините
 
15.05.2007 21:44   Новината е видяна 4125 пъти
Петър Стоянов: Нашият шанс е да следваме примера на Ирландия и Естония

 

Г-н Стоянов, успяха ли политиците да убедят българските граждани, че изборите за евродепутати могат да повлияят на всекидневието им?

- Страхувам се, че профанизирането на кампанията не позволи на кандидатите да изкажат политически тези за това как нашите представители в Европарламента най-добре ще защитават интересите на България. СДС още преди началото на кампанията представи пред обществото целите, които ще преследва в Брюксел. Говоря за отварянето на европейските трудови пазари за български граждани; за данъчна конкуренция вместо данъчна хармонизация; за енергийна независимост от Русия. Опонентите ни обаче вместо да дискутират тези наши приоритети предпочетоха да заложат на чалга изпълнители, предизборна лимонада и святкащи значки. Огромният корупционен скандал, който се разрази по време на кампанията, допълнително отклони вниманието от предизборния дебат. В крайна сметка се получи така, че след този вот само избирателите на СДС ще могат да искат отчет от партията, за която са гласували, и да ни търсят сметка за неизпълнени ангажименти, защото само ние от СДС представихме ясна програма какво ще направим за България в Европейския парламент. Евродепутатите от СДС и до този момент работиха много силно по тези проблеми и имат постигнати реални резултати.

Вие от СДС често споменавате Ирландия и Естония като успешен пример, който България трябва да следва. Не се ли целите твърде високо?

- Да не забравяме, че при влизането си в Евросъюза нито Естония, нито Ирландия бяха процъфтяващи и богати като днес. Тези държави са нагледен пример какво трябва да направим, за да се откъснем от опашката и да вървим напред. С вътрешен консенсус и отговорност на политиците пред гражданите на тези страни, те първо избраха какви държави искат да бъдат – туристически дестинации или индустриално силни страни. И приложиха на практика всичко това, за което СДС настоява – ниски данъци, привлекателен бизнес-климат, инвестиции в хора и високи технологии. Защото ние, като дясна партия вярваме, че това е важното за България. Ако решим да караме на само на туризъм и европейски фондове, пак няма да умрем от глад. Само че ще живуркаме и вечно ще сме абонирани за сегашната си позиция на най-бедните в Европа.

СДС имаше проблеми с ЕНП заради присъединяването ви към Движението за европейски реформи. Защо ви беше толкова важно да подкрепите британските и чешките консерватори?
-
 Първо искам да поясня, че домашните пророци, които бързаха да се радват и да прогнозират, че ще ни изключат от ЕНП, останаха излъгани. СДС няма противоречия с ЕНП. И има самочувствието да участва в големия дебат за това в каква Европа искаме да живее. Може да се каже, че пред Съюза има три пътя. Първата възможност е да създадем Европа, която преразпределя. Европа с тромава и бюрократична администрация, високи данъци и високи социални разходи вероятно е изгодна за много хора. Такъв Съюз обаче ще изяде икономическия растеж и ще постави трайна тенденция на застой в икономиката на Европа.

Вторият вариант е ЕС като „зона на предприемачество”, Съюз с еднакво ниски данъци и социални разходи. Това обаче ми изглежда твърде утопично на фона на толкова много държави, които устояват различни виждания за развитието на икономиките си и залагат на социални модели с различна тежест.

Има и трети вариант за ЕС, който ми се струва най-разумен, защото със сигурност е най-добър за България. Това е Европа с отворени пазари на услуги, която функционира в условията на засилена икономическа конкуренция. Говоря за Европа, в която има силна данъчна конкуренция между различните страни, в която няма високи минимални акцизи и в която националните правителства имат достатъчно силни икономически инструменти да създават растеж.

За нас данъчна хармонизация означава да останем най-бедните още необозримо дълго.

Българската икономика и граждани се нуждаят от значително намаление на данъчното бреме.

Най-ясният и убедителен пример в това отношение ни дава Източна Германия. Възприемането на западногерманските нива на данъци и осигуровки при обединението не позволява на източните провинции да отбележат висок икономически растеж.

Нашият шанс е именно ниски данъци, конкуриращи условията в богатите страни-членки, инвестиция в образование и иновации. Но, разбира се, освен ниски данъци, ще трябва да се преборим с тромавата си бюрокрация и най-вече с огромния корупционен натиск върху инвеститорите. Това са наши възгледи които много ни доближават до възгледите на Движението за европейски реформи и затова сме там заедно с британските и чешките консерватори.

Продължаваме да сме свидетели на най-големия корупционен скандал, който помним в България. Как на този фон ще убеждаваме инвеститори да идват тук?

- Свидетели сме на пълен морален и управленски крах на тройния картел БСП – НДСВ – ДПС. Вече за всички е очевидно, че  правителството днес не е в състояние да управлява България. Повече от очевидно е, че  у нас съществува политическа корупция и нейното име е правителството на България. Днешната война между институциите има ясен произход и той е превръщането на  трипартийното управление в политически синдикат, който защитава единствено интересите на акционерите в него. Да не забравяме и президента – архитект на това правителство, който предпочита като кукловод да дърпа конците в сянка. Участниците в скандала се опитват да ни внушат, че става дума за обикновени криминални деяния и че има правосъдна система, която да ги разреши. В същото време, признавайки разпада на въпросната правосъдна система, викат наблюдатели от Брюксел да ни перат мръсните ризи. Ако всичко това действително не повлияе на изборните им резултати, то значи само едно – електоратите на ДПС и БСП са толкова безкритични, че нищо не е в състояние да ги извади от фанатичната им убеденост, а електоратът на НДСВ е другояче мотивиран.

Всички наблюдатели твърдят, че на тези избори ще има много ниска избирателна активност. Вие как ще коментирате техните твърдения?

- Аз бих казал точно обратното. Като бивш президент ви казвам - активността ще бъде по-висока от очакваната. Дотук цялата пропагандна машина е насочена към това да откаже хората да гласуват. И разбира се, идеята е, че това няма в никаква степен да засегне военизираните електорати на БСП и ДПС. Ще засегне нашите, десните хора. Те са тези, които са по-взискателни към нас политиците. Но, аз съм сигурен, че този път те ще излязат да гласуват. Няма да поискат да откъснат цели страници от живота си и да позволят на днешното крадливо българско управление да се пренесе и в Европейския парламент.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |