В новините
 
18.05.2007 17:17   Новината е видяна 3649 пъти
Парк Странджа може да бъде заличен, предупреждават еколози

 

Три от най-големите природозащитни организации в Европа изпратиха официално становище до българските институции по повод съдебното дело срещу Природен парк Странджа, най-голямата защитена територия в България.

В писмото еколозите изразяват силното си безпокойство от възможността Природният парк да бъдe заличен с решение на Върховния административен съд. На 21 май ще се проведе следващото заседание по делото на Община Царево срещу заповедта за обявяването на парка от 1995 г.

Трите организации призовават българското правителство и парламент да предприемат спешни административни и законодателни действия, за да гарантират съществуването на всички обявени защитени територии в страната, включително и парк Странджа.

„Преди 12 години община Царево се е съгласила да бъде обявен Природен парк Странджа. Сега тя е движещата сила зад процеса, който може да доведе до разрушаването на природния парк заради чисто частни интереси”, се казва в становището. „Преобладаващото обществено мнение в България е силно в подкрепа на опазването на природата и задълженията по Натура 2000. Над 50 хиляди българи подписаха петициите „За да остане природа в България” и „Спасете българското Черноморие”, които бяха внесени в българското правителство през януари 2007 г. от коалиция от неправителствени организации. Освен това хиляди европейци и хора от други краища на света изразиха опасенията си за проблемите в Странджа и защитените територии в България, както и желанието си да видят богатствата на България опазени, пише още в становището.

То е изпратено до председателя на Народното събрание, министър председателя, главния прокурор, омбудсмана Гиньо Ганев, състава на Върховния административен съд по делото за Странджа и Представителството на Европейската комисия в България.

 

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |