В новините
 
20.05.2007 16:13   Новината е видяна 3695 пъти
Започнаха първите евроизбори в България

 

Изборният ден започна нормално, всички секции са открити, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия за избор на български представители за Европейския парламент Александър Александров.
Като член на ЕС от 1 януари 2007 г. България трябва да избере 18 свои представители в ЕП.
За първи път на евровота избирателите имат право да посочат предпочитания от тях кандидат - т. нар. преференция. За да бъде избран за евродепутат чрез преференциален вот, кандидатът трябва да е получил повече от 15 на сто от действителните гласове за съответната листа. Ако мандатите, спечелени от политическите формации, не могат да бъдат разпределени въз основа на преференциални гласове, кандидатите ще се подреждат в реда, в който са поставени в листата.
На тези избори за първи път право да гласуват ще имат само българските граждани, живели постоянно най-малко през последните три месеца в България или в друга държава от ЕС. Право да гласува ще има и всеки гражданин на страна от ЕС, ако има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е постоянно най-малко през последните три месеца в страната ни или в друга държава от ЕС и предварително е декларирал желанието си да упражни правото си на глас в България.
Кандидатите за евродепутати бяха проверени от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за принадлежност към бившите служби.
На евровота ще се гласува с отделни бели бюлетини за всяка кандидатска листа.
За участие в изборите са регистрирани три коалиции, 11 партии и двама независими кандидати.
С бюлетина номер 1 на изборите участва Зелената партия, с номер 2 - ССД, с номер,с номер 3 - независим кандидат НиколаИванов,4 - "Ред, законност и справедливост", с номер 5 - Коалиция на българските социалдемократи, с номер 6 - ДСБ, с номер 7 - коалиция "Платформа европейски социалисти", с номер 8 - СДС, с номер 9 - коалиция "Земеделски народен съюз", с номер 10 - ГЕРБ, с номер 11 - НДСВ, с номер 12 - "Атака", с номер 14 - ДПС, с номер 15 - Комунистическата партия на България и с номер 16 - "Граждански съюз за нова България".
В срок до три дни след изборния ден Централната избирателна комисия за избиране на членове от България в ЕП трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, а в петдневен срок - имената на избраните членове на ЕП от България./darik.net/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |