В новините
 
28.05.2007 19:20   Новината е видяна 3489 пъти
Камено спечели делото срещу РИОСВ

 

 

Община Камено спечели делото срещу РИОСВ Бургас, заведено заради неправомерното разпределяне на парите от екоглоби от „ЛУКойл Нефтохим” и ощетяването на Камено с близо 2 млн. лв.

Според чл. 65, ал. І от Закона за околната среда и водите, 80 % от санкциите е трябвало да бъдат преведени на община Камено, тъй като същият процент от рафинерията се намира на нейна територия. Вместо това, по решение на шефа на РИОСВ Симеон Симеонов, парите са били преведени на Бургас вместо на Камено.

Заради това нарушение на закона, БОС излезе с решение, че искът на община Камено е основателен и осъди РИОСВ да  заплати стойността му в размер на 1 818 383, 56 лв.

„Правото на общината да получи средствата, за да ги изразходва за възстановяването на околната среда е безусловно и недвусмислено прогласено от закона”, се казва в съдебното решение на БОС. То гласи още, че РИОСВ трябва да изплати сумата от 1 818 383,56 лв. на община Камено, тъй като това е дължима и непреведена парична санкция заплатена от „Лукойл Нефтохим”, чийто производствени мощности попадат на територията на община Камено, съгласно закона. Екоинспекцията е осъдена да заплати и разноските по делото.

До решението се стигна след две заседания на БОС. На първото не се яви юрист на екоинспекцията, след като представи болничен лист за внезапно заболяване. Съдия Павел Ханджиев не уважи молбата на РИОСВ за отлагане на делото, с мотив, че на щат в екоинспекцията има няколко юристи и заболяването на един от тях не може да е причина за отлагане. В хода на делото бе направена и финансово – счетоводна експертиза, която излезе със становище за събраните от РИОСВ екоглоби и каква част от тях са били преведени на Камено. Експертизата бе извършена въз основа на счетоводните документи в екоинспекцията, община Камено и Лукойл Нефтохим.

„Удовлетворен съм от решението на съда. В случая се касаеше за незаконното ощетяване на жителите на Камено от една държавна институция и се радвам, че правдата възтържествува”, коментира кметът на Община Камено Димитър Которов.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |