В новините
 
30.05.2007 01:15   Новината е видяна 4895 пъти
В. ‘’Фигаро’’: Медиците извоюваха малка победа

 

В ЕС очакват пробив в преговорите с Либия

Българките и палестинецът извоюваха малка победа. В неделя шестимата затворници, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца, бяха оправдани по делото, заведено от трима либийски полицаи и лекар, които ги обвиняваха в клевета. Това коментира днес френският вестник "Фигаро". Българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия, бяха оправдани в съдебния процес, заведен от либийските офицери, които са ги измъчвали, пише изданието и допълва, че наред с това продължават задкулисните преговори за съдбата им.
Осъдените на смърт обвиняват офицерите, че са им изтръгнали самопризнания с изтезания и отхвърлянето на обвиненията в клевета придават тежест на свидетелствата на осъдените, продължава "Фигаро". Но това съдебно решение допълнително усложнява случая, започнал с ареста на шестимата през 1999 г. "Трябва да се поздравим с този резултат, който напомня за гротескния характер на обвинението. Но това решение е само един от многото аспекти на този сложен случай", казва пред "Фигаро" Еманюел Алтит, един от френските адвокати на осъдените.
Успоредно със съдебните действия протичат дискретни преговори. България заяви в неделя, че е доволна от техния ход. Фондацията "Кадафи", неправителствена организация, ръководена от сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, приветства "признаците, че в съвсем близко бъдеще може да се намери решение". Преговорите се водят под егидата на контактна група, председателствана от еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Българските медицински сестри и палестинският лекар станаха залог в тежка схватка, надхвърляща заразяването на децата, което според европейски експерти се дължи на лоша хигиена в болницата.
Либия се опитва да спаси престижа си и да уреди сметките си със Запада, пише "Фигаро". Европа и Съединените щати искат осъдените да бъдат освободени, като се запази достойнството на либийците, които подобриха отношенията си със Запада и са източник на важни търговски договори. Неотдавна фондацията "Кадафи" е смекчила условията си и се е отказала от едно от своите искания пред контактната група: освобождаване на Абдел Басет ал Меграхи, бивш високопоставен агент на либийските тайни служби, който излежава доживотна присъда в Глагзоу за атентата срещу Боинга на американската авиокомпания ПанАм през декември 1988 г. над шотландското селище Локърби.
Съдбата на Меграхи е важна за Муамар Кадафи по няколко причини, пише "Фигаро". 54-годишният бивш ръководител на Центъра за стратегически изследвания в Триполи е бил един от стълбовете на режима. Той е представител на влиятелно племе в района на Бенгази, чиято вярност е от ключово значение за режима. Другите искания са за строеж на голям медицински център за лечение на СПИН в Либия, специално споразумение между Европа и Либия и големи компенсации за семействата на заразените деца. Европейският съюз и България засега отхвърлят последното искане. Либийците може би ще продължат да поставят въпроса за освобождаване на Меграхи пред Великобритания. Премиерът Тони Блеър вероятно ще посети Триполи тази седмица в прощалната си обиколка из Африка.
Същевременно в. "Файненшъл таймс" пише, че британски и европейски представители, които активизират усилията за освобождаването на осъдените медици в Либия, се надяват на пробив през следващите седмици. Либийски съдилища два пъти признаха шестимата за виновни в умишлено заразяване на над 400 деца с ХИВ през 1998 г., въпреки съмненията в целия свят в безристрастността на процеса и въпреки научните доказателства, хвърлящи вината върху лошите санитарни условия.
Представители от ЕС и Великобритания напоследък постигнаха напредък в продължителните преговори с Либия, целящи отменяне на присъдата и освобождаване на медиците в замяна на пакет от компенсации за жертвите. Темата е първостепенен приоритет за Германия, която желае да постигне напредък по време на председателството си в ЕС, което приключва в края на юни. Външните министри от ЕС на среща през май се споразумяха да увеличат двустранните контакти с Триполи. Франция и Италия също се присъединиха към "ядрото", преговарящо с Либия. Групата преди това бе съставена от Великобритания, САЩ, Европейската комисия и България. "Работим много усилено за намирането на решение, заедно с комисията", заяви дипломат от ЕС.
Надеждите за споразумение бяха попарвани няколко пъти от първото произнасяне на присъдата насам. Но макар официалните лица да предупреждават, че преговорите все още може да ударят на камък, някои събития напоследък породиха надежди, че Либия е готова да отмени присъдата. Либийски съд в неделя отхвърли обвиненията, че медиците са набедили полицейски офицери, твърдейки, че изтезания са използвани, за да бъдат изтръгнати признанията им. Изненадващото решение, което бе оставено без обяснение от съдията, бе произнесено ден след като фондацията, ръководена от влиятелния син на либийския ръководител полк.
Муамар Кадафи, който играе централна роля в преговорите, заяви, че има признаци за изход от кризата в близко бъдеще. Задържането в затвора на шестте медици - неуредено наследство от периода на Либия като държава парий, се превърна в политически въпрос и в България, която бе приета в ЕС през януари, и в Либия, се казва в кореспонденцията на "Файненшъл таймс" от Вашингтон, Лондон и Брюксел./vsekiden.com/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |