В новините
 
01.06.2007 20:09   Новината е видяна 4957 пъти
Учителските заплати скачат със 100 лева от догодина

 

Повишение на учителските заплати с 25% от 1 януари 2008 г., подготвя Министерството на образованието и науката, съобщи просветният министър Даниел Вълчев.
По думите му от началото на следващата година всички преподаватели, чиито брутни възнаграждения в момента са около 400 лева, могат да вземат чисто със сто лева повече.
За тази цел са необходими 200-220 млн. лева. Ако правителството се съгласи да отпусне около 40 млн. лева, повишаването може и да стане още през октомври, обясниха от МОН.
Ведомството ще може да осигури необходимите над 200 млн. лева в резултат на реализирани икономии и оптимизиране на системата, обясни Вълчев.
“Не съм си позволявал публично да го кажа, но 5500 учители загубиха местата си миналата година. Както виждате, системата не реагира. Хората разбират, че когато има 200 хиляди деца по-малко за шест-седем години, не може същият да е броят на учителите”, коментира просветният министър.
“Когато една система се управлява добре, тя има икономии”, похвали се просветният министър. Той заяви, че увеличението няма нищо общо с някаква политическа конкуренция между двете водещи партии в управляващата коалиция – БСП и НДСВ, или със евентуални синдикални протести заради ниското заплащане в сектора.
Вълчев припомни, че миналата година ръководеното от него министерство е спестило около 170 млн. лева. Тези пари обаче бяха насочени по най-различни програми за закупуване на автобусите, осигуряване на закуските за децата, безплатни учебници, ремонти и извънкласни дейности.
От първи юли се очаква да стартира и дългоочакваната система за диференцирано заплащане на учителския труд, за която са отделени около 13 млн. лева. Все още обаче има съмнения дали моделът ще тръгне, тъй като той бе бойкотиран от синдикатите и няколко столични училища. Аргументът е, че критериите за оценяване не са обективни.
Преди няколко дни Вълчев обяви, че е склонен да направи компромис и да позволи на самите училища да решат как да разпределят парите – на всички по равно или на най-усърдните по одобрените критерии./mediapool.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |