В новините
 
02.06.2007 01:36   Новината е видяна 5208 пъти
Още 6 месеца строителни безобразия по морето

 

Още половин година строителните инвеститори по Черноморието ще могат безпрепятствено да вдигат сгради, без да ги е грижа за състоянието на пясъчната ивица и за това, че гостите на различни хотели могат да се ръкуват през балконите.
Удължаването на възможността за бетонните безобразия но морето стана, след като в петък народните представители окончателно одобриха на второ четене Закона за устройството на българското Черноморско крайбрежие и решиха той да влезе в сила от 1 януари 2008 г.
Документът трябваше да стане действащ от началото на тази година, но одобряването му от депутатите отне година и три месеца. Корекцията на датата, от която ще се задействат ограниченията за строежите по морето, стана по предложение на депутатите от ДПС Камен Костадинов и Несрин Узун. Срещу това възразиха от опозицията.
Така се дава възможност "мутрите да продължат да строят бетонни гета" и парламентът им дава зелена улица за това, заяви депутатът от ДСБ Евгени Чачев.
С финалното гласуване на закона направихме услуга на мутрите, но направихме голямо зло за поколенията, защото сринахме екологията на най-голямото богатство на България - Черноморието, посочи Христо Кирчев от ОДС.
В двегодишен срок след това сегашните общи устройствени планове, в чийто обхват попадат устройствените зони по този закон, трябва да се приведат в съответствие с изискванията му, решиха депутатите.
Законът за Черноморието предвижда на територията на Черноморското крайбрежие да се създадат зона "А" и зона "Б". Първата зона обхваща частта от акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м от границите на морския бряг или на морските плажове. Върху дюните се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти. Зона "Б" обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра от границата на зона "А", с изключение на урбанизираните територии на населените места, определени към датата на влизане на закона в сила, записаха депутатите.
Забраните, отнасящи се до строителни дейности в зона "А" и в зона "Б" няма да се прилагат за законно изградените и разрешени обекти, както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове, реши парламентът.
Незаконно изградените обекти на територията на морските плажове трябва да се премахнат в едномесечен срок от влизането на закона в сила, от лицата, които са ги изградили, като строителните площадки ще се рекултивират от тях след премахването на обектите.
С глоба от 3000 до 6000 лв. ще се наказва физическо лице, което ограничава свободния достъп до морския плаж или определя такси за това. При повторно нарушение санкцията ще стига до 12 000 лв. За същото юридическите лица или едноличните търговци глобата ще бъдат глобявани от 6000 до 12 000 лева, а при повторно нарушение - до 24 000 лева, реши парламентът./mediapool.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |