В новините
 
07.06.2007 17:21   Новината е видяна 3957 пъти
Несебър благослови строежите на Иракли

 

Общинският съвет на Несебър даде зелена светлина за застрояването на местността Иракли. С пълно единодушие съветниците са гласували във вторник устройствен план за курорт Иракли. Схемата предвижда изграждане на хотели и вили върху 40 000 дка от все още незастроената черноморска местност. "Строежите ще са само двуетажни. Плътността на застрояване ще е едва 20% и сме предвидили останалите 80% за озеленяване", обясни шефът на общинарите Янаки Стоянов.
Схемата за застрояване се основава на проектите на Сдружението на частните собственици на земи в Иракли. Председателят на ОбС твърди, че самите собственици настоявали постройките да са нискоетажни и да не се строи плътно. Стоянов каза, че строителството на Иракли ще започне след 4 август. До тази дата е в сила мораториум върху строежите в местността, който бе наложен от екоминистъра Джевдет Чакъров миналата година след шумни протести на спонтанното гражданско сдружение "Да спасим Иракли". Министърът би могъл да удължи с още година забраната. Преди 2 седмици сдружението е подало тъкмо такова искане до Чакъров, каза вчера Надежда Максимова, която е сред основателите му. До още 2 седмици по закон той трябва да отговори.
Иракли попада в една от зоните, предложени от български учени за "Натура 2000". Тя е сред онези 37 обаче, които правителството отложи за "прецизиране" за октомври. Същевременно кабинетът даде срок на общините дотогава да одобряват общи и подробни устройствени планове независимо от проектозоните. Точно това се случва в момента по цялото Черноморие, където са болшинството от отложените зони. Вчера група от природозащитни организации призова в писмо правителството незабавно да се въведе превантивна защита при разглеждането на инвестиционни проекти във все още необявените с министерски заповеди зони, включително 37-те отложени. Това е и изрично изискване на 2-те евродирективи, по които се прави екомрежата, и Еврокомисията може да санкционира България в близко бъдеще за унищожени проектозони.
Много проекти грозят бъдещите защитени територии - вилното селище "Азур дел Мар" и голф комплексът край Калиакра например вече се строят, в Ропотамо също ще се прави комплекс, в планинските зони също се планират хотели и ВЕЦ. "Само в Шабла и около Дуранкулашкото езеро след министерското решение са приети на 200 изменения на устройствените планове", отбеляза депутатът от ДСБ Евдокия Манева.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |