В новините
 
07.06.2007 23:05   Новината е видяна 3595 пъти
КРС препоръча повишаване на мощностите на радиостанциите по Черноморието

 

По Черноморието, особено в УКВ-ефира, трудно се чува българска реч. Бедата не е в това, че се чуват много турски радиостанции, бедата е, че не се чуват българските. Това заяви на днешното заседание на парламентарната Комисия по гражданско общество и медии Валентин Георгиев, член на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предаде Агенция “Фокус”. Като основна причина за замърсяването на националния ефир в граничните райони, той посочи неадекватното поведение на националните оператори - БНР и БНТ. По думите на Георгиев - с влизането в сила на Закона за далекосъобщенията, двете национални медии стават лицензоносители. БТК е частна, тя е длъжна да сключи договори, но основната грижа за развитието и разпространението на програмата, е на БНР. От 2004 година до сега на БНР са предоставени 68 работни честоти, на които да развие и излъчва програмата. От тях са усвоени 16. Има искане от страна на БНР и готовност от страна на КРС за предоставяне на още осем работни честоти. Това обаче означава, че 52 честоти, на които би трябвало да се чуват програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", не са усвоени и не работят", уточни Георгиев.
Той каза още, че на няколко пъти се установява КРС установява, че "Дарик" радио не усвоява мощностите, които има по лиценз, и трябва да се оказва натиск, за да работи с максимални мощности. "Те затова са национален оператор - за да покриват територията, а не да търсят само рекламния ефект", посочи още Валентин Георгиев. Представителят на КРС допълни, че с големи мощности се излъчва в градовете, където примерно има рекламодатели.
Като друга причина за замърсяването на националния радиоефир Георгиев посочи, че много от планираните за България честоти са заети от чужди радиостанции. Най-често по Черноморието това са турски радиостанции. По неофициални данни в района на Истанбул работят няколко десетки УКВ-станции с много големи мощности, без никаква регулация, освен програмна.
КРС многократно е писала писма до международни организации и е провеждала срещи със съответните регулатори, досега обаче резултат няма, каза Георгиев.
Той допълни, че КРС е препоръчала повишаване на мощностите на българските радиостанции по Черноморието. Комисията е предложила мощностите да бъдат повишени на 3000 вата. От 14 март технически проекти на осем радиостанции за повишаване на мощностите са готови, но не са съгласувани с Главна дирекция "Гражданска и въздухоплавателна администрация". Според Валентин Георгиев - ГД ГВА е против вдигането на мощности, но националният интерес е свързан с това повишаване на мощностите. От ГД ГВА са поискали извършване на измервания на шума. КРС са съгласни да направят такива, но настояват да се работи бързо и оперативно и да се търси решение в реално време.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |