В новините
 
11.06.2007 20:02   Новината е видяна 3535 пъти
Доброволци влизат в полицейските управления в Бургас

 

43-ма доброволци, сред които и двама представители на ромския етнос ще могат безпрепятствено да влизат в полицейските управления на територията на Бургаски регион, за да контролират процеса по задържането на лица и спазването на правата на арестуваните. Това обяви на пресконференция  директорът на ОДП Бургас – комисар Павлин Димитров. Възможността за граждански контрол върху режима на задържаните лица е резултат от стартирането на национален проект «Гражданско наблюдение в полицията»,  реализиран от Институт „Отворено общество” със съдействието на Генерална дирекция «Полиция» и регионалните й подразделения. В Бургас партньор при осъществяваянето на проекта е Асоциация «Деметра».
«Гражданско наблюдение в полицията» стартира на 07 юни, като пилотните области, в които повече от 150 доброволци ще се осъществяват граждански контрол са София, Варна, Бургас, Пловдив и Плевен. Наблюдателите ще могат да разговарят с всички задържани, които се намират на територията на РПУ и с дежурни полицаи. Ще могат да преглеждат документацията, свързана със задържането и възоснова на своите доклади да регулират поведението на полицейските служители. Основната идея на проекта е укрепване на доверието между местната общност и полицията, чрез повишаване прозрачността на полицейската дейност.
Доброволците са специално подбрани и обучени за извършване на наблюдение в полицията. Те не са длъжни да уведомяват полицията предварително за посещенията си в РПУ-тата и могат да влизат в тях 24 часа в денонощието, след като се легитимират със специални карти. Посредством тези непредизвестени наблюдения за първи път в страната се организира системно събиране на данни за условията в местата за задържане, достъпа на задържани лица до правна и медицинска помощ и нарушенията на техните права. Резултатите се изпращат на Генерална дирекция „Полиция” за проверки при констатирани нарушения, а обобщените резултати с описание на основните проблеми се представят публично всяко тримесечие.
Практиката на гражданско наблюдение в полицията е утвърдена през последните 20 години в Холандия, Великобритания и в други страни – членки на ЕС. По техен модел ще бъдат ситуирани и предстоящите за изграждане 13 арестни помещения, които ще се намират в полицейските управления на територията на Бургаски регион, конкретизира комисар Павлин Димитров. Изграждането на новите арести ще се финансира по проект «ФАР», като окончателното им завършване трябва да е приключило в края на 2008 година. Предвидените нормативни изисквания за изграждане на отделни арестни помещения за жени, мъже и непълнолетни ще бъдат спазени, като ще се постави и система за видеонаблюдение, която да контролира полицейската дейност при задържанията.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |