В новините
 
04.07.2007 22:36   Новината е видяна 4896 пъти
Референдум за тръбата на 2 септември

 

В Бургас ще има референдум за петролопровода Бургас-Александруполис на 2 септември, решиха днес общинските съветници. Предложението подкрепиха 26 местни парламентаристи. Извънредната сесия за петролопровода започна в 10 часа сутринта. Дебатите продължиха повече от три часа и се реши датата за допитването до гражданите да бъде 2- ри септември. Предложението събра точно необходимото по закон квалифицирано мнозинство от 26 гласа. Извънредното заседание започна с протокол от заседание на постоянната комисия по законност и обществен ред.  Според членовете й трите предложения - за референдума, исканията за ОВОС и за информационна кампания, са незаконосъобразни.
Някои от тях коментираха, че очакват областният управител да спре днешното решение.
Бургазлии ще трябва да отговорят на въпроса “Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода?” Преди референдума ще бъде проведена едномесечна информационна кампания, което е задължение на кмета на града.
На заседанието присъства и зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев. Той заяви, че ведомството ще се включи в организирането на кампанията. След края на заседанието той съобщи, че тя ще стартира най-вероятно през август. Според Рогачев, допитването до хората било незаконно, защото това не бил въпрос отнасящ се за местен референдум. Все още не било ясно къде ще е разположено буйовото съоръжение, но със сигурност щяло да се намира в Бургаския залив. Ще се използва сервитута на съществуващите съоръжения на Лукойл Нефтохим и няма да се преминава през нови територии, допълни зам. министърът. Той съобщи още, че тепърва международната проектна компания, представител на инвеститора ще възлага ОВОС . Според световните изследвания рискът за екологията бил под 1 %. Зам. министърът още допълни, че проектът бил с геопотилическо значение и че в момента туризмът страда много повече от презастрояването, отколкото от бъдещата реализация на петролопровода.
„Очаквахме на днешната сесия да дойде министърът на околната среда и водите, за да обясни на бургазлии какви са рисковете за екологията, а не представител на МРРБ”, обяви от трибуната един от инициаторите за искането на референдум Димитър Николов. Според него никой няма право да изгражда такъв спорен и грандиозен проект, без да се допита до мнението на бургазлии. „Ако общинската и държавна администрация досега бяха информирали хората са ползите и рисковете от тръбопровода, нямаше да се стигне до това искане. В Гърция вече въстанаха срещу липсата на каквото и да е информационна кампании и екологични гаранции. Бургазлии също имат право да изразят своята воля”, допълни от трибуната Николов. Той съобщи още, че търси контакт с областния управител на гръцката област Еврос, в която се намира Александруполис за синхронизиране на мненията на местните населения. „Време е и ние да ударим по масата и да се чуе и нашата дума. Бургас не е безгласна буква”, заяви още Николов.
Лидерът на СДС Бургас Костадин Марков призова от трибуната кмета Йоан Костадинов да каже категоричното си мнение за или против петролопровода е. „Видяхме ви на снимки при подписването на споразумението. Не разбрахме обаче позицията ви”, допълни Марков. Бургаският градоначалник заяви, че ще се съобрази с решението на Общинския съвет, каквото и да е то и няма да го обжалва. Той заяви още, че не е бил поканен в разговорите на тристранната група, а само като част от официалната делегация. Йоан Костадинов цитира думите на Путин, според който за изграждането на тръбопровода ще бъдат използвани най- модерните съоръжения.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |