В новините
 
11.07.2007 18:00   Новината е видяна 5239 пъти
Отново смърт за медиците

 

Върховният съд на Либия потвърди окончателно смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф. С това решение се слага край на юридическата страна на СПИН-делото.
Сега съдбата на медиците зависи от Висшия съдебен съвет на джамахирията, който се председателства от министъра на правосъдието. Съветът може да замени смъртното наказание с присъди за лишаване от свобода, които да бъдат излежани в страната на осъдените, тъй като Либия и България имат договор за правна помощ от 1984 г. Семействата на жертвите обясниха неотдавна, че ако има споразумение за обезщетяване, те ще оттеглят искането за смъртни присъди.
Късно снощи семействата на заразените със СПИН либийски деца са приели финансови компенсации, което ще позволи да бъде разрешен случаят с българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, предаде късно снощи Франс прес, като се позова на фондация "Кадафи". Подробностите в споразумението ще бъдат оповестени днес, заяви пред Асошиейтед прес говорителят на фондация Кадафи Салах Абдессалем, който води преговорите между Либия, Европейския съюз и семействата на жертвите.
"Това споразумение задоволява всички страни и слага край на тази криза", добавил той, без да добавя повече подробности. Франс прес предаде, че споразумението е постигнато между семействата на заразените деца и специалния фонд за подпомагане на жертвите, създаден от Триполи и София през 2005 г. под егидата на Европейския съюз.
Вашингтон приветства споразумението със семействата на либийските деца, заразени със СПИН, което може да доведе до уреждане на случая с осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, но не го потвърди официално, предаде Франс прес. "Видяхме съобщенията в медиите, но не можем да потвърдим, че е сключено споразумение", каза говорителят на Държавния департамент Том Кейси, цитиран от АФП. "Сигурно е, че приемаме добре всичко, което може да улесни решаването на този отдавнашен въпрос", добави говорителят и напомни, че Съединените щати от дълго време настояват за освобождаване на медиците. "Ако има споразумение, както бе съобщено, мисля, че това е положителен знак, сочещ, че нещата се развиват в тази посока", каза Кейси./vsekiden.com/






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |