В новините
 
16.07.2007 19:06   Новината е видяна 4953 пъти
Висшият съдебен съвет на Либия чака споразумението с роднините

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) на Либия отложи за довечера в 18. ч. местно време заседанието си, насрочено за 10 ч. сутринта, на което трябва да се произнесе за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, осъдени на смърт за умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца, предаде Франс прес. "Заседанието е отложено за 18 ч.", каза пред АФП официален източник.
Според източник, близък до случая, Висшият съдебен съвет е отложил заседанието, очаквайки документ, подписан от семействата на заразените деца, в който те да заявят, че приемат обезщетенията и оттеглят искането да бъдат изпълнени смъртните присъди.
Повече от 100 семейства от Асоциацията на роднините на заразените със СПИН деца са се подписали под документа, че приемат изплащането на компенсации и се отказват от настояването си смъртните присъди срещу българите да бъдат изпълнени. Това каза пред Дарик радио говорителят на Асоциацията Рамадан ал Фитури. Той каза, че има няколко семейства, които твърдо искат смъртните присъди на българите да бъдат изпълнени.
„Ние бяхме предупредени, че Западът няма да издаде входни визи за нашите деца и те няма да могат да се лекуват в Европа, ако не се откажем от изпълнението на смъртните присъди”, каза Фитури, признавайки за първи път, че срещу семействата е била упражнена безпрецедентна дипломатическа твърдост. Либиецът не изключи възможността до 18.00 часа днес семействата да внесат документа във ВСС.
Същевременно италианският премиер Романо Проди е помолил в телефонен разговор либийския лидер Муамар Кадафи да освободи българските медици, пише либийското електронно издание "Либия днес". В статия за предстоящото днес заседание на Висшия съдебен съвет по случая с шестимата български медици "Либия днес" подчертава, че либийските официални медии споменават, че Проди е засегнал в телефонния си разговор с Кадафи международни и регионални проблеми, както и въпроси от взаимен интерес.
По-рано днес италианската агенция АНСА съобщи, че в разговора с Кадафи Проди оценил като положително развитието на случая с шестимата медици и изразил готовност да работи за положителен изход на случая. Италианският премиер уверил либийския лидер, че италианската здравна система е готова да сътрудничи с либийската в борбата със СПИН.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |