В новините
 
18.07.2007 20:29   Новината е видяна 4958 пъти
Вартарес Чулуян: Политиката е отговорност пред обществото

 

Вартарес Чулуян - бизнесмен, член на Изпълнителния комитет на ПП “Средна европейска класа”.Роден през 1960 година. Учил в Бургас – в електротехникума. В момента  се занимава с продажба на нови автомобили, резервни части и поддръжката им в гаранционния и следгаранционен период.  Семеен, с едно дете – син.

-  Г-н Чулуян, успешен ли е бизнеса с нови коли? На фона на главоломния внос на автомобили – втора употреба?

- Бизнесът с нови автомобили през последните пет години бележи възход. И от нищожните 14 500 автомобила внос сега, за тази година очакваме да премине бариерата от 50 хиляди  за страната. Нашият бизнес е изключително труден и отговорен, в който ангажиментите започват след сключване на сделката. Ангажиментът към клиентите и всички собственици на коли от марките, които представляваме, е сто процента за безаварийно ползване на автомобилите. Това на фона на безконтролния внос  на автомобили втора ръка , който също бележи  огромен напредък. За шестте месеца на тази година бяха внесени автомобили колкото за цялата 2006 година.

-   Има ли връзка с членството ни в ЕС?

-  В България се  внасят коли, които са доста стари и в много тежко техническо състояние. Единствено изключително ниските екологични данъци дават възможност за вноса на такива автомобили.

-  Как ще коментирате високия травматизъм по българските пътища? Има ли връзка със старите автомобили?

-  Наистина  има война по българските пътища, от гледна точка на жертвите, които се дават по тях. Причините са много. От една страна  законът за пътищата у нас е доста толерантен към нарушителите. От  друга, пътищата ни не отговарят по никакъв начин на трафика на автомобилите, които се движат  по тях. Разликата в качеството на автомобилите, които се движат едновременно по пътищата, също оказва влияние.

-  Какво точно имате предвид?

-  Например по пътищата се движат стари коли, със спирачен път от 100 до 0 метра, а и 80 метра, и други нови, за които  спирачният път е под 40 метра. Всички инциденти на пътя , които един нов автомобил може да предотврати, заради краткия спирачен път, мигновено старият ги причинява. И така, ако се избегне ударът отпред, старата кола, която не може да спре, нанася удар отзад. Новите коли са с висока степен на сигурност, здравина, добър разход на гориво, екологично съобразени са. Така че разликата между старите, купени от втора употреба автомобили, и новите  е огромна. А да не говорим за екологичния ефект. От много години се опитват световни организации да ни внушат, че страната ни е бял дроб на  Балканския полуостров и трябва да се съхрани като такава, но ние не искаме да го направим. Вносът на автомобили е главоломен, а пътната мрежа  не се е развива.

-   Коментирайте квалификацията на шофьорите и правото на сдобиване с книжка.

-   Предвид на нуждата от добра мобилност  - тенденциите са възрастта на водачите да пада. В развитите страни почти не се ползва градски транспорт, с изключение на метро. Всички се движат с автомобили, но там има много добри практики, от които за жалост ние стоим много далече.

-   Кой купува в наши дни нова кола?

-  Положителна тенденция на пазара е, че все повече лекари, инженери, адвокати, преподаватели и представители на малкия и средния бизнес  - все хора, типични представители на средната класа, са желаещи да притежават автомобил -  съвременен и качествен, надежден с прилична цена. Това са основните ни клиенти.  Това са хора, които имат ясна визия за своята работа и своите приходи в бъдещи периоди и са готови да поемат ангажимента на лизинговите вноски за закупуването на нови автомобили.

-   Г- н Чулуян, досега Вие бяхте политически неизкушен – нали така?

-         Да.

-     А сега сте в ръководството на ПП “Средна европейска класа”. Какви са мотивите Ви да поемете по това поприще?

- Това е въпрос, който в последно време често ми се задава. Чудно защо никой не задава друг въпрос: Защо заниманието политик се приема като професия, дори потомствена. А никой не пита  и защо политиците се занимават с бизнес? Лично аз гледам на политиката като на отговорност пред хората и обществото, на което считам, че бих могъл да помогна в рамките на своите знания, възможности и опит. Основните принципи и цели , които си е поставила ПП “Средна европейска класа”, напълно съвпадат с моите виждания. Нормално е хора, реализирали себе си в личен план, да считат, че имат възможности и сили да се включат в обществения живот.

-  С какво конкретно Ви спечели Георги Манев за идеята на “Средна европейска класа”?

-  Дългогодишни приятели сме с Манев. Често сме говорили и спорили по актуални , злободневни теми. Спорове, които ни дадоха възможност всеки да  намери партньора в другия. Може би затова неговата идея за създаването на ПП “Средна европейска класа” я възприех изключително ангажиращо.

- Как, според Вас, сега и в България се формира средна класа. Не Ви ли се струва, че ние повече вървим към латиноамериканския модел – където има една шепа хора, които са много богати, а останалите са много бедни?

- Всички предизборни лозунги на големите партии включват подпомагане на малкия и средния бизнес. Резултатите : между 2-3 %  висша класа и от 5% в реалния, плюс още 3% в сенчестия бизнес представители на средната класа. Това е показателно за резултата от тези 17 години. Напълно ясно е , че този подход трябва да бъде основно променен. Не е редно лекари, фармацевти, учители – типични представители на средната класа в цял свят, да търсят всевъзможни начини за препитание у нас. Необходимо е отваряне на достъпа до информация за ползването на еврофондовете. И то говорим за предварителна и пълна информация за всички, и най-вече за хората от малкия и средния бизнес. Да се даде възможност на всички инициативни хора да постигнат по-добри резултати в дейността, с която  се занимават. Нека  не забравяме, че гръбнакът на едно общество е средната класа. Основният платец на данъци в една държава е пак тя.

Посланието Ви към онези, които са потенциални съставители на средната класа в Бургас и България?

-  Надявам се , че времето на чиновниците и бюрократите е безвъзвратно отминало и бъдещето е  на знаещите и можещите – на хората с цели, съобразени с европейското бъдеще на България и необременени от миналото. Считам, че тяхното място е сред нашите редици.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |