В новините
 
20.07.2007 17:56   Новината е видяна 8994 пъти
ИЛИНДЕН E !

 

Днес Светата Православна църква чества Светия славен пророк Илия (Илинден). По този повод навсякъде в страната ще бъдат отслужени празнични Свети Литургии, предава агенция Фокус. 

Свети Илия е юдейски пророк и скитник-аскет, живял през ІХ век пр. Хр. Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Огорчен, но несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля  сред хората и да ги поучава. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Съществува народно вярване, че светецът е покровител на небесните стихии и дъждовете. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.
      Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.. Илинден се тачи като ден на най-важния светец градушкар и строго се спазва  забраната за работа. В негова чест се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача за св. Илия. Трапезата се кади от най-възрастния член на семейството. В семействата с именник се коли петел и се прави яхния, пече се обреден хляб и децата се гощават със сладки.

 На този ден се организират и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари.

Днес именници са: Илия, Илияна, Илко, Илка.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |