В новините
 
27.07.2007 13:07   Новината е видяна 4803 пъти
Бургаски партийни лидери одобряват 10-те месеца уседналост
 В последната работна седмица преди лятната си ваканция българските депутати приеха промените в Закона за местните избори. Най-разгорещени дебати предизвика точката, в която трябваше да се определи срокът на уседналост. В крайна сметка след прегласуване народните представители решиха, че ще могат да гласуват всички лица, които имат постоянно местожителство 10 месеца преди датата на изборите.
Честа практика през последните години е месеци преди изборите масово в населените места да се регистрират избиратели срещу заплащане. Бургаска област е една от най-потърпевшите от така наречения изборен туризъм. Масово в черноморските общини се регистрират срещу заплащане лица от вътрешността на страна, които особено в малките населени места променят коренно изборния резултат. Такива сигнали преди два месеца в. “Компас” получи за общините Созопол и Несебър. Там масово строители бяха регистрирани срещу заплащане. На предстоящите местни избори те трябваше да гласуват за определен кандидат, посочен от техният финасов благодетел. Сега обаче приетият срок за уседналост ограничава рязко възможността за спекулации по време на местния вот през есента, като по този начин ще направи изборите по-реални. Вестник “Компас” потърси за коментар част от местните партийни лидери.

Димитър Николов – областен координатор на ГЕРБ-Бургас:
Приветствам промените. Това ще даде много голямо отражение на местните избори, особено в Бургаска област. От доста време ние усещаме едно изкуствено набъбване на регистрираните граждани в крайморските общини. Подкрепяме новия закон изцяло и мислим, че той дава по-голям шанс за истинския глас на местното население. Използвам случая, за да насърчава хората да гласуват, да имат самочувствие, да изразяват своята позиция и воля.

Костадин Марков – председател на СДС-Бургас:
Предложението за десет месеца уседналост беше на СДС, така че няма как да не го подкрепя, но не просто защото е предложение на СДС, а защото то не дава възможност, поне в голяма степен, да се манипулира местният вот. Изборът на кмет и общински съветници трябва да бъде направен от жителите на града.

Бранимир Петров – общински лидер на НДСВ-Бургас:
Според мен отдавна беше време да се вземе някакво отношение и никой не може по-добре да го направи от бащите на народа, които сме изпратили в Парламента със собствените си гласове. Твърде дълго според мен проблемът беше заобикалян. Изборният туризъм е факт от много време, за съжаление. Една политическа сила се възползва преимуществено от него, но не подценявайте възможността и местни политически сили, на местно ниво, да се възползват от подобен туризъм. Сезонните работници също се пререгистрират и то доста интензивно. Аз дори смятам, че 10 месеца не са достатъчен срок от една страна, а от друга страна, колкото и странно да прозвучи, като лидер на общинската организация на НДСВ, аз бих застъпил тезата, налагана от колегите от ВМРО, които опитаха да вкарат в закона и задължителното гласуване. Може да изглежда драстично и прекалено радикално, но аз съм на мнение, че всеки има право да ругае правителството, когато не е доволен от него, но преди това трябва да е направил необходимото, за да има това право. Колкото до уседналостта – добре е, но е късно




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |