В новините
 
27.07.2007 08:25   Новината е видяна 3661 пъти
Мними Братовчеди в Бургаско

Общо 52 са регистрираните случаи на измами на граждани, осъществени по телефона от мними родни, приятели или близки познати, съобщи на нарочна пресконференция днес Началникът на сектор “Криминална полиция” ОДП Бургас – главен инспектор Иван Георгиев. Според оповестените данни 11 от случаите са заявени в сектор “Икономическа полиция” в ОДП Бургас, а 42 - в отделните РПУ от областта / като 22 са случаите на територията на Централната част на Бургас, пет на територията на Четвърто РПУ Бургас – обслужващо к-с “Меден Рудник”, а четири на територията на Второ РПУ Бургас - К-с “Славейков” и “Братя Миладинови”/.

 

 

Според инспектор Тодор Жеков от сектор “Икономическа полиция” ОДП Бургас, измамниците са се преориентирали в последните дни и от градска среда са се преминали към зарибяване на живеещите в селските региони, като тенденцията е да се мамят основно хора от третата възрастова група. Обикновено измамниците се обаждат по телефона, като убеждават наивниците, че са техни познати, спешно нуждаещи се от парични суми за осъществяване на търговски сделки. Възможно е да поискат от хора да закупят ваучери за мобилни телефони, като в последствие им продиктуват номерата на ваучерите.

 

 

При по-голямата част от тези измами, престъплението е довършено на територия, която не се обслужва от ОДП – Бургас и съгласно чл.36 от НПК тези жалби са изпратени по подсъдност на съответните подразделения, където е настъпила щетата за жалбоподателя.

 

 

Характерно за всички измами е, че неизвестните извършители, обаждайки се на домашния телефон или на мобилния телефон на гражданина, разчитат на обстоятелството “жертвата” да ги обърка по гласа с някой свой познат или роднина. Има три варианта за започване на разговора с гражданина. При първият измамника пита гражданина “дали го е познал”, “няма ли роднини отдалеч” и т.н. При този вариант, гражданина обикновено пита например “Митко, ти ли си?”. Това е достатъчно на измамника, той потвърждава че е “Митко” и повежда разговора. При втория вариант измамника директно се представя с някакво име, например “Иван” и звъни на поредни номера, докато попадне на гражданин, който има познат или роднина с това име. При третия вариант измамника използва или телефонен указател /и търси по име човека на който се води телефона/, или попаднали му визитни картички, дадени някъде обяви и т.н., където освен номера има и името на човека, който го ползва. Този трети вариант е вече по-рядко срещан и се използват главно първите два варианта, при които се избират произволно поредни телефонни номера.

 

 

След като проведе първоначално разговора и се увери, че гражданина го бърка с някой негов познат, измамника пристъпва към молба за извършване на определен вид услуга.

 

 

Тази услуга може да се състои в следното:

 

 

1.     “Познатия” на гражданина е разбрал, че може да се извърши много изгодна сделка, при осъществяването на която ще се реализира голяма печалба. За целта той обяснява, че знае координатите на човек, който спешно се нуждае от определен вид машинни части и дава добра цена за тях. Паралелно с това познава и човек, който има тези части на склад и ги продава на значително по-ниска цена. След като се запознае предварително с колко пари може да участва в сделката гражданина, той му предоставя мобилните телефони и на продавача и на купувача за да се убеди сам гражданина в сериозността на предложението. След като гражданина се обади и на двата телефона и се увери, че всичко е така, както му е обяснил “познатия”, обикновено се уговаря с продавача на частите, за да се срещне с него. Мястото на срещата обикновено е извън територията на ОДП – Бургас – обикновено се срещат на автогара, на гара, на входа на някое село, на пътя и т.н. Там гражданина се среща с лице, което се представя за работник на продавача, на което гражданина дава исканата сума и взема някакви метални изделия, които впоследствие се оказват напълно неизползваеми и не са някакви машинни части, които са толкова скъпи.

 

 

2.     “Познатия” на гражданина иска да закупи някаква машина /обикновено агрегат или машина за бутилиране/, но е възпрепятстван и не може да отиде да се срещне с продавача на тази машина. Затова моли гражданина да се срещне с него и да даде някакво капаро. Обикновено измамника дава отново мобилен телефон на този продавач, на който гражданина се обажда и се уговаря къде и кога да се срещнат. Срещите обикновено са отново по автогари и други обществени места извън областта където живее гражданина.

 

 

3.     “Познатия” на гражданина обяснява, че е в чужбина и е изпратил “колет” адресиран за него. Обикновено обяснява, че в колета има скрита голяма сума валута. По аналогичен на горните начин предоставя мобилен телефон на куриера, който носи колета. След като гражданина се обади на този номер, куриера определя мястото и часа на срещата, които отново са извън областта където живее гражданина. При този разговор куриера пита за имената на гражданина за да види уж кой колет трябва да достави, като по този начин разбира кои имена трябва да напише върху него за получател. Куриера обяснява обаче, че или изпращача му дължи голяма сума пари, или че за да прекара колета през митница без да бъде отворен е платил подкупи на голяма стойност и заявява, че ще предостави колета само при плащане на тези разходи. Тогава “познатия” отново се обажда и убеждава гражданина да плати исканата сума, а по-късно тя ще му бъде възстановена. Обикновено срещата с куриера се осъществява на местата, които са гореописани.

 

 

4.     “Познатия” на гражданина обяснява, че е изпаднал в някаква ситуация, при която се нуждае спешно от провеждане на телефонни разговори, но лимита на сим-картата му е изчерпан и се нуждае от зареждане с ваучери на съответния мобилен оператор. Обикновено обяснява, че се намира на място откъдето не може да си купи такива, претърпял е авария с автомобила, претърпял е катастрофа и т.н. Обикновено отново предоставя номер на мобилен телефон, на който гражданина да се обади след като купи ваучерите и да продиктува кодовете за зареждане.

 

 

 

 

 

Регистрирани са случаи на горните видове измами при които измамниците не определят лична среща с гражданите, а ги питат за точния им адрес и изпращат на място човек, който да вземе определената сума. Обикновено се използват услугите на таксиметрови компании, като за целта измамника обаждайки се в централата на таксиметровата фирма, изисква номера на мобилния телефон на шофьора, който ще поеме поръчката, за да разговаря директно с него и да го насочва. По този начин таксиметровия шофьор отива на подадения му адрес, взема плика с парите и по телефона измамника му обяснява къде да го отнесе. Обикновено парите се носят в градове в Северна България, като срещите са отново на оживени обществени места.

 

 

Напоследък зачестиха опитите за измама по телефона, при които измамника се представя като служител на МВР, следовател или адвокат, като обяснението е, че роднина на гражданина е задържан от органите на МВР и е нужно да му бъде платена гаранцията. Отново се предоставя номер на мобилен телефон, на който да бъде уговорен начина за предаване на съответната сума.

 

 

Установено е, че извършителите на гореописаните видове измами са предимно от ромски произход и са от населени места в Северна България – гр. Ветово, с. Камен, област Велико Търново, гр. Горна Оряховица,               гр. Павликени. Всички телефонни номера от които са извършени позвъняванията на домашните телефони на потърпевшите, както и тези дадени им за връзка с “продавачи”, “купувачи”, “куриери” и т.н. са на сим-карти с предплатена услуга и няма информация относно лицата, които са ги закупили и ги ползват, което от своя страна затруднява разкриването на извършителите на престъплението.

 

 

През 2006 г. от служители на сектор “Икономическа полиция” при ОДП – Бургас бе заловено на бензиностанция ОМВ в гр. Бургас лице от гр. Горна Оряховица при извършване на опит за измама с машинни части. Срещу него бе образувано досъдебно производство по чл.209 от НК, като разследването към настоящия момент продължава. Впоследствие, благодарение и на медиите, лицето бе разпознато от редица потърпевши, между които и възрастно семейство от гр. Бургас, което е предоставило през 2006 г. на въпросното лице сумата от 14 000 лв. в гр. Сливен.

 

 

През 2007 г. в сектор “ИП” има регистрирани два случая с получаване на колет от чужбина. При единия потърпевшият е предоставил на куриера сумата от 6000 долара в с.Драганово, община Горна Оряховица, като е получил колет в който има два пакета локум и един пакет салфетки, а при втория случай потърпевшият е предоставил 6 200 лв. на куриера в гр. Бургас, като в резултат на това се е сдобил с колет, в който има ютия.

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |